Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplavljena Ukrajina
  • 13.06.2023. 15:00

Posle poplave - pustinja, globalna nesigurnost i visoke cene hrane

U ukrajinskoj regiji Herson je poplavljeno oko 10.000 ha poljoprivrednog zemljišta i uništen 31 sistem za navodnjavanje. Šta će da se dogodi kada se voda povuče?

Foto: Facebook/Olena Gladkova
  • 424
  • 23
  • 0

Ukrajinska regija Herson, u kojoj se nalazi uništena brana Nova Kahovka, jedna je od glavnih područja poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji. 

Konkretno, u 2021., preratnoj godini, udeo ove regije u ukupnoj plasteničkoj poljoprivrednoj proizvodnji u Ukrajini iznosio je više od 21 odsto, industrijskih useva više od pet odsto, a žitarica i mahunarki više od četiri odsto, navodi APK-Inform.

Tamo je bilo i oko 58 odsto navodnjavanih ratarskih površina. 

Voda poplavila ukrajinsku poljoprivrednu regiju - rastu cene žitarica na berzama

Inače, 2021. je bila rekordna godina za proizvodnju žitarica i uljarica. Zbog okupacije dela regije te konstantnih borbi, ažurirani podaci o poljoprivrednoj proizvodnji za sada nisu dostupni.

Rast cena hrane 

Stoga ne čudi zabrinutost Ujedinjenih nacija da će probijanje brane na reci Dnjepar imati ogroman uticaj na globalnu prehrambenu bezbednost te dovesti do porasta cena hrane.

"Ovo je žitnica, čitavo područje koje se spušta prema Crnom moru i Krimu je žitnica ne samo za Ukrajinu nego i za svet", rekao je Grifits za BBC.

"Već imamo poteškoća u pogledu prehrambene bezbednosti, ali cene hrane, siguran sam, sigurno će da porastu", preneo je Reuters

Predviđa dugoročne probleme, ne samo ove nego i sledeće sezone. 

Posle poplave - pustinja

A da bi zaista moglo biti tako, pokazuje primer ukrajinskog ratara Andrija Pastušenka čija su polja potpuno poplavljena. Ali, nakon što se voda potpuno povuče, preti im suša. Uništeni su sistemi navodnjavanja i pitanje je kada će biti u funkciji. 

"Ironično je da smo manje zabrinuti zbog poplava nego zbog uništenog sistema navodnjavanja. Polja su nam presuva. Poslednjih je dana na naša područja palo mnogo ruskih projektila. Izazvali su šumske požare", kaže Patušenko. 

Prema preliminarnim procenama, ukrajinsko Ministarstvo poljoprivredne politike i prehrane pretpostavlja da će biti poplavljeno 10.000 ha poljoprivrednog zemljišta na desnoj obali regije Herson. Takođe, biće prekinuto snabdevanje vodom za 31 sistem za navodnjavanje polja u regijama Dnjepropetrovsk, Herson i Zaporožje. 

U 2021. navodnjavano je 584.000 ha, gde je proizvedeno oko četiri miliona tona žitarica i uljarica u vrednosti od oko 1,5 milijardi američkih dolara. U ministarstvu ističu da će u 2023. samo 13 sistema za navodnjavanje raditi na desnoj obali Dnjepra. Bez izvora vode ostalo je 94 odsto sistema u Hersonu, 74 odsto u Zaporožju i 30 odsto u regiji Dnjepropetrovsk, podaci su ministarstva. 

Ugrožen izvoz i ribolov

Tvrde da bi se polja u tom delu zemlje mogla pretvoriti u pustinju, da će biti onemogućeno snabdevanje pitkom vodom, ali i sam izvoz poljoprivrednih proizvoda preko reke Dnjepar koji je trenutno onemogućen. 

Prijavljeni su i pomori riba. Tamo je sezona mrešćenja upravo završila, a pad vodostaja uzrokovaće sušenje jaja i mladih u plićaku.  


Tagovi

Poplava u Ukrajini Nova Kahovka Ukrajina Navodnjavanje Prehrambena sigurnost Uništena brana Cene hrane


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bez ovog predmeta se nekada nije moglo zamisliti ni jedno domaćinstvo.