• Analiza hrane
  • 12.03.2019. 13:00

Poslednja nezavisna analiza hrane rađena pre pet godina! 

Poslednja nezavisna analiza prehrambenih proizvoda Nacionalne organizacije potrošača Srbije rađena je pre pet godina.

Foto: Pixabay /jarmoluk
  • 34
  • 2
  • 0

Glavni razlog što takvih istraživanja nema jeste nedostatak novca, kao i stalni sukobi među organizacijama oko toga ko bi mogao da bude licenciran i reprezentativan, prenosi "Nova ekonoija". 

Kako je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije rekao prvi put posle mnogo godina dobijena je mogućnost za kontrolu, ali ne samostalno, nego u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i jednom akreditovanom laboratorijom. "Kontrolisaćemo određene mesne i konditorske proizvode za koje imamo određene sumnje da bi bilo dobro da se testira kvalitet", kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Sistem nije dovoljno "zreo"  

Papović kaže da kod nas ne postoji način da i u Srbiji ovakve nezavisne analize rade potrošačke organizacije samostalno, jer sistem još nije dovoljno zreo i da se posle svake analize postavlja pitanje ko je platio. 

"U senci takvih nagađanja građani sumnjaju u rezultate i stalno ulazimo u začarani krug, a jedan od osnovnih poslova potrošačkih organizacija ne možemo da radimo", kaže Papović

U Srbiji se kako je dalje objasnio mnogo njih predstavljaju kao zaštitnici potrošača, a zapravo to nisu. "Javna je tajna da neki od njih rade u interesu privatnih kompanija ili pokušavaju da iznude novac pritiscima na proizvođače", zaključio je Papović.


Izvori

Nova ekonomija


Tagovi

Analiza hrane Goran Papović Nacionalna organizacija potrošača Srbije


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi