Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski parlament
  • 15.06.2018. 09:00

Postignut dogovor o obnovljivim izvorima energije u EU

Cilj je dogovoren na evropskom nivou, a države članice moći će svoje doprinose da predstave u nacionalnim strateškim planovima.

  • 187
  • 8
  • 0

Postignut je dogovor sa Većem, kojim se nastoje dodatno promovisati obnovljivi izvori energije, kao važni činioci evropskog energetskog miksa. 

Sa dogovorenim udelom od 32% obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu u 2030. godini pruža se veća energetska sigurnost i nezavisnost Unije, ali se i otvaraju vrata za nove investicije i nova radna mesta. Cilj je dogovoren na evropskom nivou, a države članice moći će svoje doprinose da predstave u nacionalnim strateškim planovima. Takođe, revizijom dogovorenog cilja 2023. godine EU će cilj moći i da se poveća.

Posebno treba pomenuti da će države članice morati da dostignu cilj od 14% obnovljive energije u sektoru saobraćaja. Taj cilj uključuje i očuvanje investicija u "konvencionalna biogoriva" dok će se posebno poticati ulaganja u napredna biogoriva. 

Ojačane su uloge i pozicije malih proizvođača energije, kao i pristup održivom korišćenju biomase, zasnovanom na proceni rizika, pri čemu se poštuju nadležnosti država članica za sektor šumarstva. Ipak, Evropski parlament i Veće nisu u dovoljnoj meri prepoznali važnost koju evropska proizvodnja konvencionalnih biogoriva ima u održanju stabilnosti poljoprivrednog sektora (posebno kada je reč o osiguranju dovoljno proteinske hrane za životinje), a koji je u poslednje vreme učestalo izložen ozbiljnim krizama.


Tagovi

Obnovljivi izvori energije Biomasa Evropski parlament Biomasa


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D