Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 21.09.2017. 16:15

Potencijali obnovljivih izvora neiskorišćeni

Srbija iskoristi samo 15% - 16% potencijala za proizvodnju obnovljive energije.

Foto: PeterDargatz / Pixabay
  • 273
  • 13
  • 0

Srbija ima potencijal da proizvede energiju iz obnovljivih izvora u visini od 4,3 miliona tona ekvivalenta nafte, ali zbog komplikovanih procedura iskoristi samo od 15% do 16%. Na ovaj način je i dalje zavisna od uvoznih i fosilnih energenata.

"Korišćenje energije vode, sunca, vetra, ali i geotermalnih izvora i biomase za dobijanje struje još uvek je zanemarljivo malo u odnosu na upotrebu fosilnih goriva", rekao je Dejan Milenković, profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu, a prenosi Euractiv.

Dostizanje cilja da Srbija do 2020. godine proizvodi 27% energije iz obnovljivih izvora će biti veoma teško.

Marko Vujić, pedstavnik Centra za ekološku politiku FPN, ocenjuje da je problem i to što država ne može da više subvencioniše korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije.

"Potrebno je da se više radi na podsticanju javno-privatnog partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da se više koriste sredstva iz fondova EU i projekti prekogranične saradnje", rekao je Vujić.

Pored vetroparka, koji trenutno postoji u Vršcu, u planu je podizanje još jednog snage 117 megavata. Lokalna samouprava razmišlja da 3.000 hektara državnog zemljišta iskoristi za proizvodnju biomase i otvaranje postrojenja gde bi se proizvodila energija koju bi koristila lokalna industrija.

Foto: PeterDargatz / Pixabay


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Marko Vujić Dejan Milenković Vetropark Vršac Obnovljiva energija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.