Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 12.07.2021. 16:00

Povećan broj požara na otvorenom - vatrogasci podsećaju na zakon

Ovi požari mogu biti potencijalno opasni. Nažalost, imali smo i ljudskih žrtava u prethodnim godinama, kaže komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 87
  • 45
  • 0

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović istakao je da su vatrogasci-spasioci samo od početka jula ove godine intervenisali čak 124 puta gaseći požare na otvorenom prostoru i apelovao na građane da ne pale nisko rastinje kako ne bi ugrozili svoje i tuđe živote, ali i prouzrokovali materijalnu štetu, prenosi se na sajtu MUP-a.

"Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd je od početka meseca intervenisala ukupno 199 puta. Od toga smo imali 171 požar, a na otvorenom prostoru 124. Taj broj je znatno povećan u odnosu na prosek, u odnosu na prethodne godine", naglasio je Majstorović.

Ne palite strnjiku

Apelovao je na građane da ne pale strnjiku, jer takvi požari mogu biti izuzetno opasni.

"Molba svim našim sugrađanima je da u uslovima koji vladaju danas i u narednih nekoliko dana - visoke temperature uz pojačan vetar, ne pale na otvorenom prostoru. Ovi požari mogu biti potencijalno opasni. Nažalost, imali smo i ljudskih žrtava u prethodnim godinama."

Spaljivanje žetvenih ostataka sve češće, a posledice nesagledive

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade istakao je da se, osim toga, resursi Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i svih vatrogasaca u Srbiji rasipaju na požare u kojima je pričinjena manja materijalna šteta, ali se ugrožavaju ostali delovi grada.

"Naši resursi neće biti dovoljni da intervenišemo na otvorenom prostoru, a da budemo spremni da intervenišemo i u stambenim objektima, tehničkim intervencijama u saobraćaju i svemu onome što vatrogasci redovno rade", naglasio je Majstorović.

Zakonom zabranjeno

Istakao je da je Zakon za zaštitu od požara potpuno jasan i govori da je zabranjeno svako spaljivanje strnjih useva i otpada na otvorenom prostoru.

"Za prekršioce su predviđene kazne, i to za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna lica i do 500.000 dinara."

Inače, na teritoriji Republike Srbije vatrogasci-spasioci su od početka jula imali ukupno 927 intervencija, 780 požara, od čega 601 na otvorenom prostoru.


Tagovi

Požari Vatrogasci Paljenje strnjišta Požari na otvorenom Zakon


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.