Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina
  • 19.03.2017. 09:00

Povećan izvoz svežeg paradajza

Srbija je prošle godine povećala izvoz svežeg paradajza za 55,2%. Naše povrće koristi se u BIH, Grčkoj, Rusiji i Crnoj Gori. Iako izvoz beleži povećanje, i dalje postoji uvoz, koji je takođe povećan.

Foto: torbakhopper / Flickr
  • 1.039
  • 47
  • 0

Srbija je prošle godine povećala izvoz svežeg paradajza za 55,2%. Prevedeno u evre, to iznosi 4,8 miliona u odnosu na pređašnjih 3,1 milion. Naše povrće koristi se u BIH, Grčkoj, Rusiji i Crnoj Gori, a najveći doprinos dali su Grci, sa povećanjem izvoza za 525.000 evra.

I izvoz i uvoz

Iako izvoz beleži povećanje, i dalje postoji uvoz, koji je takođe povećan sa 14,2 miliona evra na 14,6 miliona evra, piše Makroekonomija. Veruje se da problem leži u tome što se trgovina ukrupnila, a ne vodi se mnogo računa o domaćoj proizvodnji.

Paradajz u našu zemlju stiže iz Grčke, Italije, Turske. Makedonija je 2015. godine bila najveći snabdevač, ali je nju zamenila Albanija, koja je u prošloj godini imala 70% veću vrednost od Makedonaca.

Srbija na 52. mestu

Svetsko tržište svežeg paradajza imalo je 2015. godine vrednost od 7,5 milijardi evra. Glavni izvoznici bili su Meksiko, Holandija i Španija. Srbija je bila na 52. mestu, a ispred nje su bili: Albanija, Makedonija, Mađarska i Hrvatska, od zemalja iz okruženja.

Foto: torbakhopper / Flickr


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Paradajz Uvoz Izvoz Srbija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Još osam mladih porodica dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu kuće sa okućnicom u selima opštine Bačka Palanka. Kuće koje su obezbeđene na konkursu Ministarstva za brigu o selu nalaze se u Pivnicama, Novoj Gajdobri, Tovariševu i Parag... Više [+]