Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o nacionalnim parkovima
  • 02.10.2015. 16:00

Povećana površina zaštićenih prirodnih područja

Usvajanjem predloga Zakona o nacionalnim parkovima biće povećane površine zaštićenih prirodnih područja za oko 6.000 hektara.

  • 69
  • 2
  • 0

"U Srbiji je još nedovoljan procenat teritorije u statusu zaštićenog područja prirode i trenutno iznosi svega 6,38 odsto", izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković obrazlažući predlog Zakona o nacionalnim parkovima u Skupštini Srbije i dodala da će njegovo usvajanje omogućiti povećanje procenta zaštićenih područja u našoj zemlji.

Ministarka Bogosavljević Bošković je naglasila da, bez obzira što na prvi pogled broj zaštićenih područja na teritoriji Srbije nije mali, ukupno su zakonom zaštićena 474 područja od posebnog značaja za očuvanje i unapređenje prirode i podsetila da imamo pet nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 opštih i specijalnih rezervata prirode, 325 spomenika prirode botaničko-dendrološkog, geomorfološkog, geološkog i hidrološkog karaktera i 42 područja sa integralnim kulturno-istorijskim i prirodnim vrednostima.

Samo 6,38 odsto od ukupne teritorije pod zaštitom prirode

"Ukupan procenat teritorije pod nekim od vidova zaštite prirode u Srbiji je samo 6,38 odsto", rekla je ona podsećajući da je na 10. konferenciji zemalja potpisnica Konvencije o biološkoj raznovrsnosti održanoj 2010. u Nagoji u Japanu predviđeno da zemlje potpisnice do 2020. podigne na 20 posto.

Predloženim zakonom postiže se kompetentnije i uspešnije prepoznavanje, identifikacija, očuvanje i održivo korišćenje prirodnih resursa, jačanje društvenog konsenzusa i širenje svesti u vezi javnog interesa zaštite prirode i efikasnije obezbeđivanje interesa nosilaca ekološki odgovornog odnosno održivog socio-ekonomskog razvoja u nacionalnim parkovima, rekla je ministarka.

Osnovaće se i Savet korisnika Nacionalnog parka

"Osnivanje Stručnog saveta Nacionalnog parka je jedna od novina koji Ministarstvo uvodi trudeći se da u svom radu unapredi zaštitu prirode o čemu svedoče i izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode i predlog Zakona o nacionalnim parkovima. Stručni savet je stručno i konsultativno telo koje prati i analizira programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa", istakla je Bogosavljević Bošković i naglasila da će se osnovati i Savet korisnika Nacionalnog parka, kako bi se obezbedio interes lokalnog stanovništva i korisnika Nacionalnog parka.

U paketu sa tim zakonskim predlogom poslanci će razmatrati i ratifikaciju Protokola o sprečavanju zagađenja voda prouzrokovanog plovidbom uz Okvirni sporazum o slivu reke Save, sporazuma Srbije i Maroka u oblasti veterine i sporazuma Srbije i Mađarske o pravovremenoj razmeni informacija u slučaju radiološke opasnosti.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Zaštita prirode Nacionalni parkovi Okoliš Prirodni resursi Zakon o nacionalnim parkovima

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)