Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcize
  • 03.01.2016. 10:00

Povećane akcize na gorivo i alkoholna pića

Namet se takođe uvodi i kako bi se uticalo na mlade da manje koriste alkoholna pića.

Foto: pixabay.com
  • 53
  • 2
  • 0

Sa početkom 2016. godine u Srbiji su povećane akcize na gorivo i alkoholna pića, a uvedene su i akcize na niskoalkoholna pića.

Usvojenim izmenama Zakona o akcizama, akciza za olovni benzin biće povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za bezolovni sa 50 na 54 dinara, za gasna ulja akcize su povećane od četiri dinara po litru, a za tečni naftni gas od jedan dinar po kilogramu.

Akcize na pića

Uvedene su i akcize na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru. Akciza na rakije od voća, grožđa ili vino biće 124 dinara po litru umesto 121,89 dinara, a na rakije od žitarica umesto 309,23 dinara 316 dinara. Taj namet se uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

Predstavnica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida rekla je agenciji Beta da se svaka promena cene, bilo da je to povećanje akciza ili poskupljenje samog proizvoda, odražava na budžet građana.

Građani kupuju samo osnovno

"Za razliku od prethodnih godina kada potrošači nisu vodili računa o tome koliko troše, sad paze na svaki dinar", ocenila je Vida i dodala da velika većina potrosača jako teško živi.

Vida ne očekuje poboljšanje standarda potrošača, već navodi da će im biti sve teže. "Građani i sada kupuju samo najosnovnije stvari, jer cene svakodnevno rastu", dodala je ona.

Neće doći do povećanja cena goriva

U naftnim kompanijama navode da povećanje akciza ne bi trebalo da utiče na rast cena goriva.

Nebojša Atanacković iz kompanije Nafta AD rekao je da u januaru verovatno neće doći do povećanja cena goriva, jer se i na svetskom tržištu beleži pad cena sirove nafte.

U kompaniji Lukoil takodje navode da u januaru neće povećavati cene i da će sačekati da vide kako će tržište reagovati.

Kako je procenjeno, uvodjenjem akcize na derivate nafte obezbediće se godišnje povećanje prihoda u budžetu po ovom osnovu u iznosu od dodatnih šest milijardi dinara.

Foto: pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Akcize Gorivo Alkoholna pića Niskoalkoholna pića Vera Vida Rakija Nebojša Atanacković Cena goriva Benzin