Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budžet za poljoprivredu
  • 11.01.2023. 15:00

Povećanje budžeta ZPP-a: Vojčehovski upozorava na visoke troškove EU agrara

Visoka inflacija je dovela do sve većih troškova u poljoprivredi. Januš Vojčehovski predlaže veći budžet za ZPP.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 81
  • 16
  • 0

Evropska unija ima jedan od najobimnijih svetskih programa subvencija za agrar, vredan 270 milijardi evra. Ovaj iznos predstavlja oko jedne trećine budžeta EU.

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski, smatra da se planirani udeo Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u budžetu EU treba povećati u sledećem sedmogodišnjem finansijskom programu počevši od 2028. godine, ali i za trenutni programski period, piše Euractiv. Rezultat je to rastuće inflacije koja ostavlja trag na poljoprivredno-prehrambenom sektoru EU.

Inflacija istanjila budžet

Program od 2021. do 2027. podržava tranziciju ka zelenijoj, održivijoj budućnosti, kao što je navedeno u strategiji Od njive do trpeze. Budžet je u proteklim mesecima bio tanak zahvaljujući nagloj inflaciji, koja je u nekim zemljama porasla na više od 10 odsto. Svemu je doprineo rast cena ključnih ulaznih troškova, poput đubriva i stočne hrane, kao rezultat sukoba u Ukrajini.

Zato je Vočehovski argumentovao potrebu za snažnijim budžetom ZPP-a u narednim godinama tokom sastanka Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta (AGRI) koji je održan 9. januara.

"Od ključnog je značaja da podrška ZPP-a pruži dovoljne podsticaje proizvođačima da pokriju rastuće i skupe troškove", poručio je, a na svom Tviteru napisao da se ne može od farmera tražiti da napravi više s manje sredstava, posebno u vreme izazova bez presedana.

"Zato ću predložiti povećanje proračuna ZPP-a tokom revizije sedmogodišnjeg perioda 2021. - 2027."

Naglasio je da je potreban veći budžet za očuvanje prehrambene bezbednosti na duži rok, poljoprivrede i ruralnih zajednica, kao i zaštite životne sredine, odnosno ako se želi sprovoditi agrarne prakse prihvatljive za klimu. 

Uskoro revizija

Revizija višegodišnjeg okvira, koja će se verovatno baviti i ZPP-om jer predstavlja važan deo budžeta EU, zakazana je za drugi kvartal 2023., a već je počela i rasprava oko sledećeg programskog perioda EU 2028.-2034. godine.

Komesar je obećao da će pre isteka mandata dati ambiciozne prijedloge koji se tiču budućnosti ZPP-a i budžeta.


Tagovi

Evropska unija ZPP Budžet EU Subvencije za poljoprivredu Inflacija Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.