Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno zagrevanje
  • 03.08.2017. 18:00

Povećanje temperature za dva stepena neminovno

Stručnjaci smatraju da bi javnost trebalo da se zabrine, jer postoji samo 5% šansi da se do kraja veka izbegne da temperatura bude viša za dva stepena.

Foto: NASA Goddard / Flickr
  • 987
  • 49
  • 0

Istraživanje o globalnom zagrevanju Zemlje pokazuje da ćemo do kraja veka prekršiti Pariski sporazum, kojim se 195 zemalja obavezalo da će temperaturu "držati" ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na nivo pre industrijalizacije.

Adrijan Rafteri (Adrian Raftery), akademik sa Univerziteta u Vašingtonu tvrdi da smo "bliže ivici nego što mislimo":

"Što više raste temperatura, gore će biti posledice. Ukoliko želimo da izbegnemo dva stepena Celzijusa imamo vrlo malo vremena. Javnost mora biti veoma zabrinuta".

Smrtonosne klimatske promene

Ukoliko dođe do promena, to će dovesti i do rasta nivoa mora, toplotnih talasa, zagađenosti vazduha, a mogući su i socijalni nemiri. Veruje se i da će nesmanjene klimatske promene uzrokovati oko 60.000 smrti na svetu 2030. godine i 260.000 do 2100 godine.

Izgledi da će temperatura rasti između dva i 4,9 stepeni Celzijusa do 2100. su 90%.

Ima li pomoći u tehnologiji?

Smatra se da bi tehnološka dostignuća trebalo da smanje globalni intenzitet ugljenika za 90% do kraja veka, ukoliko se dogodi veliko smanjenje potrošnje energije u Kini i Indiji. Ipak, moguće je da čak ni to smanjenje neće biti dovoljno da se izbegne limit od dva stepena Celzijusa, piše Euractiv.

Foto: NASA Goddard / Flickr


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Adrian Raftery Pariski sporazum Klimatske promene


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.