Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 17.05.2017. 08:00

Površine pod GMO veće za 3%

Površine zasejane genetski modifikovanim kulturama povećane su u svetu za tri odsto. Španija je evropski predvodnik, a prve u svetu su SAD.

Foto: St
  • 840
  • 40
  • 0

Površine zasejane genetski modifikovanim kulturama povećane su u svetu za tri odsto - ukupno 185,1 miliona hektara u 26 zemalja. Španija je evropski predvodnik, sa 95% od ukupno 17% više ovih površina. Ona jedina i beleži rast na starom kontinentu.

Slede je Portugal, koji beleži pad u 2016. godini na 7.069 hektara, Slovačka sa 138 hektara i Češka sa 75 hektara. Rumunija je prestala da gaji GMO, prenosi Euractiv.

SAD na prvom mestu

Proše godine, prva zemlja sveta po uzgoju ovih kultura bile su SAD sa 72,9 mliona hektara. Na drugom mestu nalazi se Brazil sa 49,1 miliona hektara, a slede Argentina sa 23,8 miliona, Kanada sa 11,6 miliona i Indija sa 10,8 miliona hektara.

Na afričkom kontinentu samo su Južna Afrika i Sudan posejali genetski modifikovane kulture na 2,8 miliona hektara. Burkini Faso i Egipat obustavili su uzgajanje tih kultura.

Soja najčešći usev

Najviše se sadi genetski modifikovana soja - na 91,4 miliona hektara. To čini polovinu površina pod GMO. Primetno je smanjene površina pod pamukom.

Foto: Stéphane Harbec / Flickr


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pamuk

Pamuk

Sinonim: - | Engleski naziv: Cotton | Latinski naziv: Gossypium spp.

Pamuk potiče iz područja Indokine, ekvatorijalnog dela Afrike, Perua i Meksika. Zauzima prvo mesto među kulturama za proizvodnju vlakna. Vlakno se formira na semenu. Dugo vlakno... Više [+]

Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Soja Pamuk SAD Španija Afrika GMO


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃