Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poljoprivreda 2019.
  • 03.01.2020. 12:00

Povrtarstvo najuspešnija grana poljoprivrede u 2019. godini

Godina 2019. biće dobro upamćena u domaćoj poljoprivredi. Svaku granu obeležilo je nekoliko značajnih događaja koji su znatno uticali na prinose, kvalitet i razvoj.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 188
  • 7
  • 0

Ratari će godinu za nama pamtiti kao prosečnu, voćari su imali teških 12 meseci iza sebe dok je 2019. bila najbolja i najuspešnija u povrtarstvu.

Kukuruz imao dobar prinos, sa pšenicom bilo dosta problema

Kada je u pitanju ratarstvo, kukuruz, kao žitarica koja se izvozi u najvećoj meri, u prethodnoj godini ostvario je prosečan prinos. Ovaj usev rodio je 5,6 tona po hektaru, a poljoprivrednici su mogli da ga prodaju po ceni od 13 do 14 dinara po kilogramu.

Ipak, ratari su imali dosta problema sa uzgajanjem pšenice. Najuticajniji faktor na proizvodnju hlebnog žita bile su klimatske promene koje su sve veće iz godine u godinu, a u prethodnoj su bile ključne za ovu granu. Međutim, poljoprivrednici su uspeli da ostvare prinose dovoljne za domaće prehrambene potrebe, ali i za izvoz.

Paprika i krastavac najuspešniji u povrtarstvu

Povrtarstvo je dominiralo u poljoprivredi kao najuspešnija grana i zbog roda i tržišta. Prinosi su bili stabilni, a na tržištu povrće je zauzelo dobru poziciju. Proizvodnja povrtarskih vrsta ponela je titulu šampiona u poljoprivredi u protekloj godini i po pitanju prinosa i po pitanju cene, a stručnjak za povrtarstvo, prof. dr, Žarko Ilin ističe da su paprika i krastavci najbolje rodili i prošli na tržištu.

"Obraz ove proizvodnje je osvetlala vrlo uspešna proizvodnja paprika i po površinama, ali i po ukupnoj proizvodnji i za svežu potrošnju i potrebe prerađivačke industrije. Kao, i krastavci kornišoni. Dakle, jedna godina za poželeti", navodi Ilin.

Teška godina za voćare

Neodgovarajući vremenski uslovi otežali su godinu voćarima koji su se borili sa mnogim problemima u proizvodnji. Kako kaže stručnjak za voćarstvo, prof. dr, Zoran Keserović, godina je bila veoma teška, najviše za trešnju, a takođe i za još nekoliko voćnih vrsta.

"Bila je dosta teška godina. Imali smo početkom vegetacije dosta izmrzavanja kod nekih vrsta voća, a pogotovo su te posledice bile vidljive kod trešnje i u vreme oprašivanja i oplodnje kod nekih sorti šljive, kruške pa i višnje", ocenjuje Keserović.

Svinjarstvo - grana sa najvećom promenom u prethodnoj godini

U stočarstvu je 2019. definitivno obeležilo svinjarstvo odnosno ukidanje obavezne vakcinacije svinja protiv klasične kuge. Ova mera donela je stočarima mnogo pozitivnih promena i otvorila mogućnosti za osvajanje novih tržišta. Stručnjak za svinjarstvo, Miloš Beuković smatra da će se u budućem periodu svinjarstvo pozicionirati dobro na inostranom tržištu.

"Verujemo u razvoj i povratak srpskog svinjarstva na značajnu evropsku scenu", ocenjuje Beuković.

Kao grana koja ima potencijala za razvoj u stočarstvu, izdvaja se i ovčarstvo, piše RTV.


Izvori

RTV


Tagovi

Poljoprivreda Ratarstvo Voćarstvo Povrtarstvo Stočarstvo Žarko Ilin Zoran Keserović Miloš Beuković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.