Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 16.05.2018. 16:00

Precizna poljoprivreda - da li su proizvođači spremni?

"Trebalo bi zabraniti velike traktore i prskalice duge 36 metara!", tvrdi Simon Blekmor, dok je Angela Karp opreznija i smatra da treba obaviti testiranje.

Foto: Bigstock / budabar
  • 300
  • 13
  • 0

Trenutna poljoprivredna mehanizacija više nije pogodna za svrhu za koju je namenjena, smatra profesor robotike Simon Blekmor (Blackmore) sa engleskog univerziteta Harper Adams. "Trebalo bi zabraniti velike traktore i prskalice duge 36 metara!", tvrdi i dodaje da masivne mašine oštećuju zemljište, te da tehnologija zaštite useva mora da bude fleksibilnija i efikasnija.

Smatra da je rešenje u preciznim mašinama, koje će, na primer, hemikalije usmeriti isključivo na usev, a da sva druga rešenja treba napustiti. "Ovo će najviše koristiti malim gazdinstvima, koja ne mogu da budu efikasna koliko ona velika, a takođe nemaju ni toliko zemlje. Pametna tehologija će im pomoći da ostvare što bolje rezultate", rekao je Blekmor za Farmers Guardian. Veruje da je precizna poljoprivreda posebno korisna voćarima i povrtarima, kako bi smanjili otpad, a plodove brali onda kada su spremni za prodaju.

Prednosti precizne poljoprivrede u ratarskoj proizvodnji

Proveriti sa poljoprivrednicima da li žele preciznu poljoprivredu 

Sa druge strane, Angela Karp, direktorka za inovacije u istraživačkom centru Rotamsted (Rothamsted), smatra da je prvo potrebno uraditi testiranje, koliko ovakav pristup proizvodnji odgovara poljoprivrednicima i kako bi ga primenili na svojim imanjima. Veruje da se sa pretpostavkama može pogrešiti, te da je potrebno obaviti anketiranje, sa pitanjima da li je ova tehnologija poželjna, korisna i održiva. 

Blekmor odgovara da je već u pregovorima sa "start up" kompanijama, da se nove tehnologije ponude na tržištu. Kaže da veliki proizvođači nisu zainteresovani i dodaje da će roboti da unesu pometnju, ali zasigurno i da koriste.


Izvori

Farmers Guardian


Tagovi

Robotika Precizna poljoprivreda Pametna poljoprivreda Roboti Angela Karp  Simon Blackmore


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.