Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 02.03.2018. 08:00

Prednosti precizne poljoprivrede u ratarskoj proizvodnji

Koliko je važno korišćenje najnovije tehnologije u ratarskoj proizvodnji, može se videti na gazdinstvu Gerta Van Den Dintera u holandskoj provinciji Flevoland.

  • 601
  • 71
  • 0

Gert (Geert) Van Den Dinter i njegov mlađi brat Robert u holandskoj provinciji Flevoland obrađuju ukupno 150 hektara zemlje, na preko 30 parcela. Najudaljenija parcela je na oko pet kilometara. Na svojim površinama uzgajaju krompir, šećernu repu, silažni kukuruz i pšenicu - radi rotacije useva. Gazdinstvo je osnovano kasnih pedesetih godina prošlog veka. Kao treća generacija, nakon preuzimanja poslova 2006. godine, Gert uvodi značajne promene. Od samog početka primenjuje informacione tehnologije u kombinaciji sa praksom precizne poljoprivrede.

Osnovna ideja bila je minimalizovanje troškova i očuvanje životne sredine. Gazdinstvo je postalo pionir u korišćenju savremene tehnologije. Novom tehnologijom, ne samo da su smanjili troškove i povećali profitabilnost u poslovanju, već su povećali prinose i smanjili štetni uticaj poljoprivrede na okolinu. Gert navodi da je to bila potpuna revolucija u poslovanju. Takva praksa je donela potpuno novi pogled na upravljanje poljoprivredom.

Precizna poljoprivreda je?

Precizna poljoprivreda je upravljanje koje se zasniva na stalnom merenju i sakupljanju podataka, kao i odgovaranje na trenutne varijabilnosti u svrhu ostvarivanja veće profitabilnosti i prinosa. To je praksa koja uzima u obzir stvarne podatke sa terena u stvarnom vremenu. Jednostavnije rečeno, svaki deo parcele je posebno analiziran, kako bi se povećala efikasnost proizvodnje. Postiže se upotrebom modernih uređaja i alata kao sto su NDVI-a kamere (Normalized Difference Vegetation Index), GPS (Global Position System), senzori i potrebni softveri. Sakupljeni podaci služe za mapiranje parcela. Time se prikazuju varijacije snabdevenosti zemljišta hranivima, vlaga, kao i rezistentnost štetočina u određenoj kulturi. Na primer, senzori za vlagu služe za precizno navodnjavanje. Potrošnja vode je minimalna. Svaki zahvat na polju je baziran na merenjima i analizi.

Gert navodi koliko su podaci bitni. Služe im za preduzimanje mera kod nege useva, ali i kod same setve, odnosno žetve. Ništa se ne radi slučajno. Upotrebom savremenih metoda u preciznoj poljoprivredi, menadžeri štede energiju, vreme, i smanjuju CO2 emisiju štetnih gasova.

Dozirana primena pesticida

Gazdinstvo poseduje prskalicu sa mogućnošću precizne primene pesticida pomoću automatizovanog sistema otvaranja, odnosno zatvaranja, pojedenih sekcija mlaznica. Time se omogućuje precizno doziranje pesticida i/ili folijarnih đubriva. Korišćenjem precizne prskalice, kao i pneumatskih rasipača mineralnih đubriva, gazdinstvo ostvaruje 13% vise zarade po jedinici površine.

Gert ističe da je njegovo gazdinstvo uvođenjem precizne poljoprivredne prakse povećalo profit za 15%. U samo nekoliko godina povećali su prinose krompira sa 45 na 55 tona po hektaru.  Prinosi pšenice su povećali sa 8,6 tona na 11 tona po hektaru. U isto vreme održivost poljoprivredne proizvodnje se višestruko povećala. Ratarska proizvodnja u Holandiji gubi bitku u konkurentnosti, pa se samo primenom najnovije tehnologije ostvaruju pozitivni rezultati u poslovanju. Gert je ove godine počeo da primenuje sledeći korak u preciznoj poljoprivredi - klimatski pametnu poljoprivrednu praksu

Nove generacije ratara svakako moraju biti u korak sa vremenom. Upotreba savremene tehnologije je obaveza u održivoj poljoprivredi  budućnosti.

Foto: igor stevanovic / Bigstockphoto


Tagovi

Ratarstvo Precizna poljoprivreda Tehnologija Profit Održivost Efikasnost Prinosi Holandija


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta