Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU parlament
  • 05.07.2019. 19:00
  • Brisel

Predstavljen novi Odbor za poljoprivredu u EU parlamentu

Pred novim Odborom je završetak nove Zajedničke poljoprivredne politike za sledećih sedam godina.

Foto: europarl.europa.eu
  • 64
  • 2
  • 0

Objavljen je sastav novog Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta (AGRI) koji će u prvoj polovini devetog mandata Evropskog parlamenta imati 48 zastupnika. 

Predsednici će, ipak, biti izabrani na konstitutivnim sastancima odbora i pododbora. Inače, skladno Poslovniku Parlamenta, sastav njegovih odbora i pododbora treba u najvećoj mogućoj meri odražavati sastav Parlamenta u celini.

Proporcionalna raspodela mesta među političkim grupama ne sme odstupati od najbližeg odgovarajućeg celog broja, a konferencija predsednika (odnosno predsednika EP-a i čelnika političkih grupa) rešava sve sporove između grupa o njihovoj proporcionalnoj težini. Političke grupe i nezavisni članovi odlučuju interno o tome koji će od njih biti imenovan u svaki odbor i pododbor. Trgovanje mestima između grupa nije dopušteno.

Evropski odbor za poljoprivredu jedan je od najvažnijih odbora Evropskog parlamenta jer pokriva Zajedničku poljoprivrednu politiku koja je najdugovečnija i finansijski najskuplja politika EU.

Podsećamo, u toku je kreiranje nove poljoprivredne politike za sledećih sedam godina o čemu zavisi budućnost evropske poljoprivrede. 

Vezano uz političke opcije, u novom sastavu odbora 12 članova ima EPP, S&D 10, Renew Europe sedam, Greens/EFA pet, ID pet, ECR četiri, GUE/NGL tri i NI dva. 

Sastav novog Odbora za poljoprivredu možete videti ovde


Izvori

AgPress


Tagovi

Odbor za poljoprivredu ZPP Eu parlament


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!