Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dogovor nije postignut
  • 16.06.2015. 12:00

Pregovori sa malinarima se nastavljaju

Juče u Vladi nije postignut dogovor sa malinarima i hladnjačarima jer su se na sastanku pojavila samo dva predstavnika hladnjačara pa se pregovori nastavljaju 18.juna 2015. godine.

  • 177
  • 66
  • 0

Pregovori koje su juče u Vladi Republike Srbije započeli malinari i hladnjačari biće nastavljeni u četvrtak 18. juna 2015. godine. Dogovor nije postignut jer su sastanku prisustvovala samo dva predstavnika hladnjačara za skladištenje voća i povrća.

Traži se početna cena od 2,3 evra

Malinari traže početnu cenu maline od 2,3 evra za kilogram te smatraju da bi cena maline trebala da bude izjednačena sa izvoznom cenom griza. Predsednik Asocijacije jagodastog voća Malinari Srbije, koja okuplja 20 udruženja, Dobrivoje Radović, istakao je kako su se oko tog stava složili na sednici Upravnog odbora koja je održana u Požegi, a nadaju se što skorijem dogovoru oko jedinstvenog stava o ceni maline za 2015. godinu.

Cena koju su hladnjačari predložili iznosi 109,50 dinara, i za malinare je ona neprihvatljiva. Radović je dodao i da su malinari prošle godine izmanipulisani pa zato ove godine traže da cena maline ne bude niža od izvozne cene griza.

Niska otkupna cena ide na ruku preprodavačima

Budući da je u zemljama u okruženju zabeležen manji rod maline nego što to beleži Srbija, interes za kupovinom maline postoji, stoga Radovića zanima zašto se stranim kupcima zabranjuje da malinu kupuju direktno i poziva državu da reši ovu situaciju, jer vremena za čekanje nema. Ovo pitanje važno je što pre rešiti i zbog preprodavača koji zloupotrebljavaju nisku otkupnu cenu maline kako bi kasnije mogli preprodavati po znatno većim cenama.

Osim toga, malinari su ovu priliku iskoristili i da upute apel Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Republike Srbije da se štete koje su poljoprivredni proizvođači pretpeli u nedavnom nevremenu nadoknade što pre.

Iz Ministarstva podržavaju nastavak pregovora

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine poručili su da je dogovoreno da se konstruktivni dijalog koji je uspostavljen nastavi uz posredstvo Vlade RS i resornih ministarstava, a u cilju postizanja dugoročnog dogovora za unapređenje proizvodnje, prerade i plasmana crvenog zlata, dodajući da će da nastave pružati podršku dijalogu kako bi se obezbedilo sistemsko rešenje za prevazilaženje izazova koji su u ovom trenutku pred svim stranama uključenima u pregovore.


Tagovi

Malinari Hladnjačari Vlada Republike Srbije Ministarstvo poljoprivrede Strani kupci Dobrivoje Radović Preprodavači Početna cena Nadoknada štete Nevreme Malinari Srbije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.