• Produktna berza
  • 18.12.2015. 15:30

Prekinuta cenovna stabilnost na tržištu žitarica

Ovonedeljni promet na "Produktnoj berzi", identičan je prošlonedeljnom, kada je u pitanju njegov obim. Međutim, cenovno posmatrano ova nedelja je ipak donela značajnije promene i to i na tržištu pšenice i na tržištu kukuruza. Posle dvomesečne stabilnosti i blagog osciliranja cene i kukuruza i pšenice beleže pad.

Foto: depositphotos.com
  • 311
  • 15
  • 0

Višenedeljni trend izrazite cenovne stabilnosti, prekinut je u nedelji za nama. Na žalost poljoprivrednih proizvođača promena na tržištu se desila usled opšteg pada cena na tržištu žitarica.

Cene dve najvažnije žitarice su se protekle nedelje praktično vratile na nivo sa početka žetve, što znači da su se praktično izjednačile sa ovosezonskim cenovnim minimumima. Pad cena po pravilu utiče na pasivnost tražnje u očekivanju daljeg pada cena, tako da smo u proteklom periodu imali naglašeno veću ponudu od tražnje, a što je rezultiralo prometom od svega 600 tona robe, što je na približnom nivou kao u prethodnoj nedelji, ili preciznije za svega 2,44 % manje. Finansijska vrednost prometa je iznosila 11.088.000 dinara, odnosno za 14,02 % manje u odnosu na isti parametar u prethodnoj nedelji.

Pad cene pšenice

Cena pšenice je više od dva meseca stagnirala, da bi prve nedelje decembra tržište dalo signal da bi cena mogla da ide na više. Međutim, već druge nedelje decembra tržište beleži nagli pad, pa je tako na bazi dva zaključena kupoprodajna ugovora izdefinisana berzanska cena od 19,58 din/kg ( 17,80 bez PDV), što je najniža cena pšenice ovogodišnjeg roda još od kraja avgusta meseca. U odnosu na cenu iz prethodne nedelje to je pad od 2,79%. Suprotno svim iskustvenim pravilima koja nam govore da bi upravo decembar mesec trebao da bude period prvog cenovnog pika na ovom tržištu, dešava se upravo suprotno. Objašnjenje postoji i ono se nalazi pre svega na terenu međunarodnih tržišnih dešavanja. Trenutne okolnosti ne idu u prilog rastu cena, naprotiv.

Kukuruz takođe zabeležio pad

Posle više od dva meseca, cena kukuruza je pala na nivo ispod 16,00 din/kg bez PDV. Protekle nedelje je registrovano trgovanje ovom robom po ceni od 17,38 din/kg (15,80 bez PDV), što je za 2,47% manje od cene iz prethodne nedelje. Izvoz praktično stoji, pa i promet na srpskom tržištu neposredno deli sudbinu izvoznika. Prema nezvaničnim informacijama, terminske prodaje kukuruza na crnomorskom paritetu praktično i nema za narednih mesec dana, pa se ni u narednom periodu ne očekuje intenziviranje trgovanja na našem tržištu. Kukuruza u robnom potencijalu ima mnogo i ta će roba pre ili kasnije nekim trgovinskim kanalima biti prodata, ali kada će taj trenutak doći niko ne može da precizno predvidi.

Prekinuta cenovna stabilnost

Ovonedeljni promet na "Produktnoj berzi", identičan je prošlonedeljnom, kada je u pitanju njegov obim. Međutim, cenovno posmatrano ova nedelja je ipak donela značajnije promene i to i na tržištu pšenice i na tržištu kukuruza. Posle dvomesečne stabilnosti i blagog osciliranja cene i kukuruza i pšenice beleže pad. Sam po sebi u pomenutom periodu, cenovni pad se povremeno već događao, ali je za ovu nedelju specifično to što su cene obe žitarice pale ispod donje dvomesečne granice za pšenicu od 18,00 din/kg, bez PDV-a, odnosno za kukuruz od 16,00 din/kg, bez PDV-a. Na današnji dan za kilogram pšenice plaća se 17,80 din, bez PDV-a, a za kilogram kukuruza 15,80 din, bez PDV-a.

Kao posledica ovakvog cenovnog pada obe najznačajnije ratarske kulture i PRODEX beleži pad indeksne vrednosti nezabeležen u poslednja dva meseca. Na današnji dan ovaj indeks beleži indeksnu vrednost od 203,64 poena, što je za 2,08 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Stanje na svetskom tržištu

Cene žitarica su tokom protekle nedelje oscilirale pod uticajem nekoliko faktora. Svakodnevno su se smenjivali uticaji koji su imali suprotne efekte na cene na čikaškoj berzi. Obaranje izvoznih taksi na kukurz i pšenicu u Argentini, pad cene nafte, kao i prognoze šta bi FED mogao da odluči su obarali cene, dok su sa druge strane tehnička zatvaranja pozicija i procenje stanja useva uticali na rast cena fjučersa na žitarice. Pšenica sa martovskom isporukom je u poslednjih nedelju dana pojeftinila za 2,30%, a kukuruz za 1,32%.

Potvrda o smanjenju izvozne takse iz Argentine je i ove nedelje negativno uticala na cenovni trend roba iz soja kompleksa, da bi na samom kraju nedelje loša vest o vremenskim uslovima u jednom delu Brazila dovela do rasta. Soja sa januarskom isporukom je jeftinija za 0,14%, a sojina sačma je skuplja za 0,77% u odnosu na kraj prošle nedelje. U Parizu je cena pratila trend kretanja cena sa čikaške berze, da bi se krajem nedelje taj trend pada cene primirio usled podataka o većem izvozu zbog pada vrednosti evra u odnosu na američki dolar.

Pšenica je na Euronekstu jetinija za 1,41%, a kukuruz za 3,79%. U Budimpešti je pšenica skuplja za 0,24%, a kukuruz za 0,21%.

Foto: depositphotos.com;fotokostic


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Tagovi

Cene žitarica Pšenica Kukuruz Produktna berza Promet žitarica Cenovna stabilnost Terminska prodaja kukurza Prodex Izvozne takse Svetsko tržište


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sedamdesetogodišnja Mirka Selaković iz Mladosti plete od svoje pete godine. Nekada su to bili odevni... Pročitaj celu belešku »