Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraga
  • 18.02.2021. 07:30

Prevara sa đubrivom: Racija zbog ilegalnog zbrinjavanja u Belgiji i Holandiji

Vlasti istražuju mrežu kompanija koja se sumnjiči za ilegalno odlaganje stajskog đubriva. Tereti ih se za krivotvorenje dokumenta, čime su ostvarili znatnu zaradu.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 177
  • 22
  • 0

U Holandiji i Belgiji vlasti istražuju mrežu kompanija za koje se sumnja da su ilegalno odlagale stajsko đubrivo. Smatra se da krivotvorili rezultate analiza i druge dokumente, saopštila je holandska Uprava za bezbednost hrane (NVWA).

Kada se u stočarskoj proizvodnji pojavi više ovog nusproizvoda nego što je dozvoljeno da se upotrebi na sopstvenom zemljištu, višak mora biti usmeren prerađivačima ili ratarima koji još uvek imaju prostora za primenu na svojim njivama. Naravno, usluga zbrinjavanja košta.

Osumnjičeni posrednici, prevoznici i prerađivači u ovom slučaju verovatno su manipulisali dokazima o njegovom odlaganju. Na primer, na papiru piše da su pravilno zbrinuli đubrivo, a u stvarnosti odlazi na pogrešna mesta, a prevaranti ostvaruju priličnu zaradu. Što je najgore, ne zna se gde je đubrivo zapravo završilo. 

Takođe, jedna je holandska prerađivačka kompanija optužena i za prevaru sa subvencijama. U njenom biogasu pronađeni su ostaci koji nisu dopušteni zakonom o državnim podsticajima. Dodatno, sumnjiče se i za to da su namerno vodili netačne evidencije.

Osnovan međunarodni istraživački tim

Sledom ovih događaja izvršene su racije na nekoliko lokacija u te dve zemlje, a samo u Holandiji je bilo osam policijskih provera i to u južnim provincijama Severni Brabant, Utreht i Limburg. Osumnjičenima su oduzete nekretnine, vozila i knjigovodstvena dokumentacija.

Zanimljivo je da su se iste kompanije pojavile u odvojenim kaznenim istragama u te dve zemlje. Stoga je osnovan međunarodni istražni tim uz podršku Europola i Eurojusta.

Kako je saopštila NVWA, u Holandiji se redovno pojavljuje višak stajnjaka. Da bi zaštitili prirodu i sprečili širenje bolesti, poljoprivrednici se moraju pridržavati pravila što uključuje troškove legalnog odlaganja i prerade, a što ta zemlja pokušava da sprovode kao evropski standard


Tagovi

Stajsko đubrivo Holandija Belgija Prevara Zbrinjavanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.