Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti malinara
  • 05.06.2018. 10:15

Prijepolje: Blokada, pogrešni signali i tužbe

Srbija bi mogla da proključa ako se država ne uključi u rešavanje problema, kažu malinari. Premijerka Brnabić tvrdi da neće biti razgovora dok traju blokade, a privrednici iz Prijepolja najavljuju tužbu protiv malinara.

Foto: Novosti / A. Rovčanin
  • 5.236
  • 258
  • 0

Malinarska buna će se proširiti i na druge delove Srbije, jer malinari i hladnjačari nisu postigli dogovor u Regionalnoj privrednoj komori Užice. Malinari zahtevaju da im se plati 180 dinara, a ne trenutnih 100 dinara, dok hladnjačari tvrde da je tržište zasićeno malinom i da ono određuje cenu roda. Otkupljivači su poručili da im je isplativije da malinu kupuju u Bosni, piše Blic.

"Razgovor je bio krajnje poražavajući za nas malinare. Stalno su se pozivali na slobodno tržište. Mi sami ovaj problem ne možemo da rešimo, tako da se protesti nastavljaju, a malinari iz Prijepolja traže i ostavku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem", rekao je Borko Pavić iz Saveza "Srpska malina", dok je Milan Radojičić iz ariljskog Vilameta rekao da bi Srbija mogla da proključa, ako se država ne uključi u rešavanje problema.

Hladnjačari: Problem prave zalihe

Sa druge strane, Rade Ljubojević, vlasnik hladnjače i kompanije Sirogojno company, rekao je da problem prave zalihe maline, kojih ima od 25.000 do 30.000 tona: "Zbog toga je preporuka malinarima da moraju da prave ugovore sa vlasnicima hladnjača kod kojih predaju malinu, jer svaka hladnjača ima svoju cenu koja zavisi od zaliha i pozicija na tržištu".

Malinarima stiže podrška iz još 13 opština

Brnabić: Neće biti razgovora dok traju blokade

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će razgovarati sa malinarima, ali kada budu deblokirali magistralu, prenosi RTS: "Nema potreba za blokadom magistrale, koja sprečava da svi ostali rade svoj posao - da izvoze, da uvoze svoje sirovine, da putuju, da izavršavaju svoje porodične obaveze".

Dodala je da je spremna za razgovore u trenutku kada se malinari budu ponašali odgovorno, te da će zahtevati od ministra Branislava Nedimovića da se ne viđa sa njima. "To daje potpuno pogrešan signal da, kad god neko ima neke zahteve, on ode i zatvori puteve i onda tako praktično ucenjuje Vladu da se vidi sa njim", nastavila je premijerka. 

Privrednici najavljuju tužbu protiv malinara

Zbog protesta malinara u Prijepolju blokiran je magistralni put, zatvoren je i alternativni prolaz kroz centar grada, ali se do Crne Gore može stići preko Novog Pazara i Tutina. Kako prenosi RTV, zbog ove situacije najveći prijepoljski privrednici najavljuju tužbu protiv udruženja malinara. 

"Već dva dana proizvodnja nam je blokirana, a prevoz sirovina i robe onemogućen. Moraću da raspustim radnike, a u sličnoj situaciji su i ostali privrednici koji imaju preko 1.000 zaposlenih ljudi", rekao je Đorđe Ljujić. Zamolio je Vladu da pomogne da se okončaju protesti, kako bi se normalizovao rad preduzeća u Prijepolju, ali i svakodnevni život.


Tagovi

Protesti Malinari Blokada puta Borko Pavić Milan Radojičić Rade Ljubojević Ana Brnabić Branislav Nedimović Đorđe Ljujić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.