Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beč
  • 04.01.2019. 09:30

Prikupljene jelke greju domaćinstava i hrane autohtonu vrstu koza

U glavnom gradu Austrije prošle godine je prikupljeno ukupno 757 tona odnosno 173.000 komada jelki, što je u poređenju sa  2017. godinom porast od osam odsto.

Foto: Karin Wasner
  • 106
  • 5
  • 0

U Srbiji se novogodišnje jelke čuvaju sve dok ne prođe Srpska nova godina, pa ponekad čak i kasnije. Nakon toga završavaju na razičitim mestima. Sa druge strane, Bečlije se već rešavaju ovih ukrasa, a imaju i dobu ideju kako. Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) i ove godine će se pobrinuti da islužene novogodišnje jelke svoj životni vek ne završe u otpadu.

Od 27. decembra 2018. pa sve do 13. januara 2019. stanovnici grada Beča svoje novogodišnje jelke mogu, kao i svake godine, da predaju na posebno predviđena mesta. Ove godine u Beču postoje 534 takva javna mesta, a radnici MA 48 odeljenja apeluju na građane da borove donesu bez nakita i ukrasa, navode iz Eurocomma. 

Jelke se  iskorišćavaju za proizvodnju električne energije, kao i za centralno griejanje, a od prošle godine jedan deo odlazi i na deponiju otpada "Rautenweg", gde postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu koza koja je tamo nastanjena.

U glavnom gradu Austrije prošle godine je prikupljeno ukupno 757 tona odnosno 173.000 komada jelki, što je u poređenju sa  2017. godinom porast od osam odsto. Proizvedena energija bila je dovoljna za snabdevanje 1.060 domaćinstava električnom energijom i 2.470 domaćinstava centralnim grejanjem ceo mesec. Informacije o lokacijama prikupljanja drvaca građanima su dostupne putem besplatne telefonske linije i mobilne aplikacije preduzeća za zbrinjavanje otpada, a sve su lokacije ucrtane i u onlajn plan grada, koji se može naći na stranicama bečke gradske uprave.

Organizovano prikupljanje jelki u Beču je započelo 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju bilo samo 220 lokacija za prikupljanje, zaključuje se u saopštenjuEurocomma. 


Tagovi

Novogodišnja jelka Beč Struja Grejanje Hrana Autohtona koza MA 48


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.