Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalažni otpad
  • 16.06.2024. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma i Irig

Prikupljeno više od tri tone ambalažnog otpada u Sremu

Jedna od prvih ovogodišnjih akcija prikupljanja ambalažnog otpada od pesticida organizovana je u opštinama Ruma i Irig.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 73
  • 37
  • 0

Da su Sremci ozbiljno shvatili značaj pravilnog odlaganja ambalažnog otpada od upotrebljenih pesticida govori i podatak da ih se iz godine u godinu odaziva sve više na akciju koju organizuje udruženje SECPA.

Prva ovogodišnja je održana u dve sremske opštine u kojima je većina poljoprivrednika složna u oceni da je ovakav način prikupljanja ambalažnog otpada jedan od načina u zaštiti životne sredine jer se neretko plastične boce nalaze u kanalima, na njivama i atarskim putevima.

"Veoma je loše kada se nađe na njivama, u kanalima ili pored atarskih puteva. Nismo se na pravilan način odnosili prema životnoj sredini i smatram da je organizovanje ovakve akcije pun pogodak SECPA-e, ali i rumske Poljoprivredne stručne službe koja je i ove godine pomogla akciju", kaže poljoprivrednik iz Vognja Milenko Popović i dodaje da od početka akcije skuplja ambalažu i odlaže je baš onako kako je i preporuka - tri puta ispiranje i pakovanje u džakove.

Popović sve radi po preporuci

"To nije neki veliki posao i ne razumem ljude koji i dalje bacaju i neodgovorno se ponašaju. Mislim da sada nema opravdanja za to jer akcija postoji, kamioni obilaze svako selo tako da se lako može rešiti ambalaže."

Očekivao se bolji rezultat

Ova akcija je jedna od prvih u Srbiji, a primetno je da se organizovanom sakupljanju ambalažnog otpada svake godine pridružuje sve veći broj poljoprivrednika, što i jeste cilj, kaže Sava Popović - organizator ove akcije.

"Ja sam zadovoljan, ali uvek može bolje. Činjenica jeste da se iz godine u godinu akciji odaziva sve veći broj poljoprivrednika, ali i dalje ima onih koji ne žele da nam se pridruže.

Prošle godine je prikupljeno oko tri tone ovakvog otpada, a ove godine u ove dve opštine, dakle Rumi i Irigu prikupili smo oko tri i po tone, što jeste dobar rezultat, ali ako sagledamo koliko se zemlje obrađuje i koliko se hemijskih sredstava koristi krajnji rezultat bi trebalo da bude daleko bolji", kaže Sava Popović organizator akcije prikupljanja ambalažnog otpada.

Akcija će se ponoviti

Ovome dodajmo podatak i da Poljoprivredna stručna i savetodavna služba u Rumi pored toga što podržava ovu akciju, u svakodnevnom kontaktu sa poljoprivrednicima skreće pažnju na značaj pravilnog odlaganja ambalažnog otpada, upozoravajući na štetnost bacanja ili paljenja istog. Takođe poljoprivrednicima su i predočili kako na pravilan način isprati pakovanje od upotrebljenih pesticida, a ta tema je često bila i na dnevnom redu brojnih sastanaka koje rumska služba organizuje tokom godine sa poljoprivrednicima na području koje pokriva.

Uklonjeno više hiljada plastičnih boca

Inače akcija prikupljanja ambalažnog otpada od pesticida se na području rumske i iriške opštine organizuje poslednjih nekoliko godina. Za to vreme sa njiva i iz kanala sa tog područja uklonjeno je hiljade i hiljade plastičnih boca, koje su odvožene na reciklažu u jednu šabačku fabriku.

Tako će završiti i ovaj otpad, a poljoprivrednici kažu da već razmišljaju o novoj akciji. Kako kažu u udruženju SECPA u planu je da se akcija prikupljanja amabalažnog otpada organizuje I u ostalim sremskim opštinama i to već narednih dana. Akciju prikupljanja ambalažnog otpada u tim sremskim opštinama podržaće Poljoprivredna stručna služba u Sremskoj Mitrovici.


Tagovi

Ambalažni otpad Boce od pesticida Skupljanje ambalaže SECPA Sava Popović Milenko Popović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".