Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU - Singapur
  • 25.11.2019. 15:00

Prilika za jačanje trgovine: Stupio na snagu sporazum između EU i Singapura

Preko 10.000 EU kompanija smešteno je u Singapuru i koriste ga kao čvorište za čitavu regiju Pacifika. Zemlja je ujedno i lokacija za evropska ulaganja u Aziji, s tim da su ulaganja između EU i Singapura naglo rasla u poslednjih nekoliko godina.

Foto: Pixabay/distel2610
  • 78
  • 3
  • 0

Stupio je na snagu trgovinski sporazum između EU i Singapura.

"Trgovinski sporazum između EU i Singapura koji je stupio na snagu 21. novembra, pojačaće trgovinu, a korist će imati kompanije, poljoprivrednici, radnici i potrošači sa obe strane. Takođe, postaće ulaz u brzorastuću regiju jugoistočne Azije. U vreme kada su osnove otvorene globalne trgovine zasnovane na pravilima dovedene u pitanje, potrebni su nam ovakvi sporazumi više nego ikad pre. Sporazum između EU i Singapura 16. je trgovinski sporazum koji smo sklopili od 2014. Sada imamo najveću trgovinsku mrežu na svetu, uključujući 42 trgovinska sporazuma sa 73 partnera", izjavila je komesar za trgovinu Cecilija Malmström.

Singapur je najveći trgovinski partner EU u regiji jugoistočne Azije, sa ukupnom bilateralnom trgovinom robom od preko 53 milijarde evra i trgovinom uslugama još 51 milijardi evra.

Koje su obaveze Singapura u sklopu sporazuma?

Stupanjem sporazuma na snagu, Singapur će sada ukloniti sve preostale tarife na proizvode iz EU; pružati nove mogućnosti EU pružaocima usluga, između ostalog u sektorima kao što su telekomunikacije, usluge zaštite životne sredine, inženjering, računarstvo i pomorski saobraćaj. Ujedno će učiniti poslovno okruženje predvidljivijim; pružiće pravnu zaštitu za 138 poznatih evropskih proizvoda što se tiče hrane i pića, poznatijih kao Geografske oznake.

Ovo je važan korak s obzirom na to da je Singapur već treća najveća destinacija za takve evropske specijalne proizvode; ukloniće regulatorne prepreke u trgovini u ključnim sektorima, na primer, prepoznavanjem sigurnosnih testova EU za automobile i mnoge elektronske uređaje ili prihvatanjem nalepnica koje firme iz EU koriste za tekstil.

Potpisan sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla, zaštićeno u Kini

Singapur je najveći trgovinski partner EU u regiji jugoistočne Azije, sa ukupnom bilateralnom trgovinom robom od preko 53 milijarde evra i trgovinom uslugama još 51 milijardi evra. Preko 10.000 EU firmi smešteno je u Singapuru i koriste ga kao čvorište za čitavu regiju Pacifika. Zemlja je ujedno i lokacija za evropska ulaganja u Aziji, s tim da su ulaganja između EU i Singapura naglo rasla u poslednjih nekoliko godina.


Tagovi

Singapur Trgovinski sporazum


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!