Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićne jelke
  • 28.12.2017. 14:30

Prirodne jelke zahtevaju negu nakon praznika

Ukoliko se odlučite za prirodnu jelku, neophodno je da ispratite i nekoliko osnovnih pravila ove zimske lepotice.

Foto: Clark Harris / Flickr
  • 2.088
  • 15
  • 0

U poslednjih nekoliko decenija sve je više ljudi koji vode računa o zaštiti prirode i biodiverziteta. To je verovatno i glavni razlog što je broj okićenih veštačkih jelki gotovo svake godine znatno veći od broja prirodnih. Ipak, često se u domaćinstvima u kojima se jednom okiti prirodna jelka o veštačkoj više nikada ne razmišlja.

Prirodna jelka u dom unosi svežinu, lepotu i miris prirode, što nijedna plastična ne može da ima. Uz to, nekada se verovalo da se zelene jeline grančice unose u kuću kako bi nas podsećale na lepotu svežih biljaka i na to da će dugu hladnu zimu uskoro zameniti proleće.

Ukoliko još uvek niste obezbedili odgovarajuću novogodišnju jelku za svoj dom, pravo je vreme da i o tome mislite. Ljubitelji prirode i mirisa borovine sigurno će se odlučiiti za stabla jelki sa busenom.

Raznovrsna ponuda prirodnih jelki

U gotovo svim rasadnicima trenutno postoji ponuda četinarskih sadnica koje su namenski proizvedene u svrhu novogodišnjih jelki. Najčešće vrste koje se u Srbiji kupuju zbog lepog, dekorativnog izgleda jesu: obična jela, obična smrča, srebran smrča, Pančićeva omorika.

"Ove godine je nešto ranije počelo interesovanje za novogodišnje jelke, ali za sada još uvek, nažalost, ne formiramo nove zasade. Od jelki se najviše traže smargadno zelene i srebrnasto plave smrče, kao i obične jele", ističe Mića Babić, iz poljoprivrednog gazdinstva "Babić".

Važno je orošavanje iglica, kako ne bi opale (_Alicja_ / Pixabay)

Cena srebrnih jela kreće se od 1.500 do 2.500 dinara, u zavisnosti od visine. Bez obzira na nisku cenu, kupovina veštačkih jelki je u porastu.

"Tokom prethodnih nekoliko godina pala je tražnja prirodnih jelki. Verovatno su tome doprinele i veštačke jelke, koje možete pronaći na gotovo svakom koraku. Veštačku jelku kupite jednom i imate nekoliko narednih godina. Kod prirodnih jelki posle praznika neophodna je i nega, poput zalivanja i orošavanja, a toga mnogi građani nisu svesni. Za prirodne jelke odlučuju se uglavnom mlađi bračni parovi, koji imaju svest i želju da jelku i posle praznika zadrže u svom domaćinstvu", ističe Mića Babić.

Pravilna nega neophodna posle praznika

Jelke su spakovane u tkaninu, koja se zove sargija i prodaju se sa busenom, a za svako stablo neophodna je adekvatna nega. Posebno se mora voditi računa o nezi jelke u kućnim uslovima. Takvim sadnicama duži životni vek omogućavaju busenovi. Zato bi njih trebalo redovno zalivati. Grane jelke, suprotno tome, nije preporučljivo zalivati.

"Poenta je da se busen održi kompaktnim, kao i da se održi vlaga određenog busena, jer osnova svake sadnje jeste da vazduh ne prodre pod koren i sasuši biljku. Neophodno je i orošavanje biljke, kako iglice ne bi opadale. Takođe je neophodna adaptacija pre nego što se biljak unese u toplo. Kada se biljka iznosi, takođe je neophodna adaptacija zbog topline prostora. Na kraju je neophodna zasaditi i dobro zaliti biljku", zaključuje Babić.

Foto: Clark Harris / Flickr


Tagovi

Novogodišnje jelke Prirodne jelke Zimzeleno drveće Jele Omorika Srebrna jela Božić Nova godina Praznici Tradicija


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.