Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Restitucija
  • 18.04.2017. 10:30

Problemi koče vraćanje zemljišta

Nadležni u Agenciji za restituciju naglašavaju da je u proteklih godinu i po dana starim vlasnicima ili naslednicima vraćeno 25.000 ha njiva površina dodavši da će u 2017. i 2018. godini ukupno biti vraćeno gotovo 50 odsto oduzetih površina. Međutim, još mnogo oranica čeka da bude vraćeno pravim vlasnicima i njihovim naslednicima, ali se restitucija odlaže zbog mnoštva problema.

Foto: msvilans / Flickr
  • 3.482
  • 171
  • 0

U Srbiji se od Agencije za restituciju potražuje 92.000 ha poljoprivrednog zemljišta. Kako prenosi RTS, dok naslednici čekaju da im se dedovina vrati, žaleći se da je proces spor, u pomenutoj agenciji najavljuju da će nova rešenje početi da stižu na jesen.

Milivoj Šibul poljoprivrednik iz Kikinde kaže da već dugo pokušava da ostvari pravo na povrat dedovine. On napominje da je njegova porodica podnela zahtev za vraćanje 16 jutara zemlje, koja je njegovom dedi uzeta 1946. godine. Kako tvrdi, zahtev je podneo među prvima, a do sada nije dobio ništa od oduzete zemlje.

Loša evidencija i neuređeni imovinski odnosi

Prema rečima zaposlenih u nadležnoj Agenciji, restitucija poljoprivrednog zemljišta je puna problema, pa zato vlasnicima i naslednicima savetuju da budu strpljivi. Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ističe da su najveći problem celog procesa neuređenost imovinskih odnosa, loša evidencija državnog poljoprivrednog zemljišta, uzurpacija na terenu, kao i nejasni imovinski odnosi, koji idu na ruku onima koji nelegalno koriste to zemljište i na osnovu toga ostvaruju velike prihode.

Velika očekivanja od izmena Zakona

Sekulić napominje da se mnogo očekuje od izmena Zakona koje su poslate Vladi Srbije na razmatranje. Tim izmenama bi bilo omogućeno da se u nedostatku slobodnog zemljišta u jednoj opštini, bivšem vlasniku vrati parcela u najbližoj susednoj opštini.

Neuređenost imovinskih odnosa, loša evidencija, uzurpacija državnog zemljišta na terenu, nejasni imovinski odnosi koji idu na ruku uzurpatorima usporavaju rešavanje problema vraćanja oduzetog zemljišta.

Antić: Dok se žalbe rešavaju uzurpatori zarađuju

Postupak vraćanja poljoprivrednog zemljišta se prolongira kako tvrde u "Mreži za restituciju" i zbog toga što na svako rešenje o vraćanju imovine Pravobranilaštvo ulaže žalbu. Mile Antić iz te organizacije kaže da je u konkretnom slučaju reč o obradivom zemljištu, koje se najvećim delom nalazi u Vojvodini, ali je sličan slučaj i u ostatku Srbije. Antić napominje da to je zemljište uzurpirano, obrađuje se ili se daje u zakup, dok profit stiču oni koji ni dinar ne daju u budžet.

Iskustva koja vraćaju nadu

Ohrabrujuća činjenica je da ipak ima poljoprivrednika kojima je restitucijom vraćeno oduzeto zemljište. Jedan on njih je i Lazar Strajnić, poljoprivrednik iz Kikinde. On je, kako tvrdi, imao dobrog advokata i sudskog veštaka, ali i kompletnu dokumentaciju, pa je situacija bila jasna, te su od potraživanih 127, dobili oko 75 jutara oduzete zemlje.

Za otkupljeno zemljište isplaćivaće se obeštećenje

U Agenciji za restituciju napominju i da poljoprivredno zemljište koje je neko, u međuvremenu, kupio i koje se nalazi privatnom vlasništvu, prema važećem zakonu, neće moći da se vrati potomcima, već će se u takvim situacijama isplaćivati obeštećenje. Oni dodaju da bi u slučaju promene zakona čitav proces vraćanja oranica bio skraćen na 4-5 godina, a ako se to ne desi, procedura će trajati više od osam godina.

Foto: msvilans / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Restitucija Poljoprivreda Zemljište Agencija za restituciju Mreža za restituciju Milivoj Šibul Kikinda Strahinja Sekulić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.