Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita
  • 29.04.2017. 10:30

Problemi strelaca od Šapca do Pirota

Problemi fiksnih sistema protivgradne zaštite u Srbiji su nedostatak raketa i mala nadoknada za strelce. Sa ovim se suočavaju lokalne samouprave u celoj zemlji. Godišnje štete od grada kreću se oko 40 miliona evra.

Foto: LoraPalner / Pixabay Izvor
  • 2.768
  • 138
  • 0

Problemi fiksnih sistema protivgradne zaštite u Srbiji su nedostatak raketa i mala nadoknada za strelce. Sa ovim se suočavaju lokalne samouprave u celoj zemlji. Godišnje štete od grada kreću se oko 40 miliona evra.

Rakete u Šapcu na minimumu

Lokalna samouprava u Šapcu obezbedila je 85 protivgradnih raketa za 25 stanica. Predrag Sredanović iz Direkcije za poljoprivredu kaže za RTV da je to minimum. Prema njegovim rečima, dejstvovanje je prošle godine, sa sličnim brojem, bilo uspešno. Problem je obezbediti strelce, jer im se ne uplaćuju doprinosi.

Ovde se najviše gaji voće, a 6.000 ha zemljišta je pod zasadima jabuke, kruške, trešnje i jagodastog voća. Dragomir Ćirković, strelac, zbog toga je izuzetno zabrinut.

"Neke 4.000 dinara imam nadoknade. Mene to toliko i ne interesuje, koliko je bitno da se sačuva letina".

Stručnjaci kažu da bi rešenje bio mobilni sitem zaštite ili zasejavanje oblaka na bazi srebro-jodida.

Piroćanci strepe pred letnju sezonu

Pirot ima 16 protivgradnih stanica. Najavljeno je da će svaka od njih dobiti po šest raketa, ali to nije dovoljno za zaštitu 10.000 ha pod različitim usevima.

"Poslali smo dopise nadležnima da dobijemo dozvolu za kupovinu dodatnih raketa, ali smo dobili negativan odgovor, jer lokalna samouprava nije nadležna da kupuje eksplozivna sredstva", rekao je za Novosti pomoćnik gradonačelnika zadužen za razvoj sela i poljoprivrede Goran Popović.

I u Pirotu kažu da su naknade skromne - svega 4.000 dinara.

Foto: LoraPalner / Pixabay

Izvor: RTV, Novosti


Tagovi

Grad Rakete Strelci Šabac Pirot


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao