Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja
  • 09.06.2022. 09:00
  • Moravički okrug, Tijanje, Lučani

Prodaje stado umatičenih ovaca jer menja delatnost?

Da li je ovčarstvo postalo neisplativo zbog visokih cena stočne hrane ili čega drugog, mnogi razmišljaju o napuštanju ove "delatnosti".

Foto: Saša Miletić
  • 1.896
  • 385
  • 0

Saša Miletić iz sela Tijanje u opštini Lučani, kod Čačka nedavno je na našem KLUB-u postavio pomalo neobičan oglas. Zbog smanjenja stada i promene delatnosti, prodaje "priplodna grla ovaca različitih uzrasta i jaganjce rase Il de frans", napisao je na početku svog oglasa.

Kad smo ga pozvali i pitali za koju to "delatnost" menja ovčarstvo, rekao nam je - za podizanje zasada voća, i to kruške.

"Zbog prirode svog posla ne mogu da se posvetim uzgoju drugog voća, a ova kruška - kiferov sejanac ne zahteva intenzivno 'voćarenje', a odlikuje se obilnim rodom. Pripada starim sortama koja nije podložna bolestima", kaže Miletić koji se inače bavi i trgovinom i zaštitom plodova od preranog zrenja, i za svoje već ima spremno tržište.

"Želim da proširim i da radim onoliko koliko mogu sam da negujem."

Matematika uzgoja

A prodaje 60 umatičenih ovaca sa podmlatkom, dakle ima oko 100 grla koje nestrapljivo čekaju novog vlasnika. 

"Odgajivači ovaca su bili moji roditelji i ne želim više njih da opterećujem tim poslom jer polako ulaze u godine, a ja polako počinjem da se bavim voćarstvom. Ti nekadašnji pašnjaci u okviru okućnice su prerasli u voćnjake. Za sada je to dva hektara", kaže Miletić i dodaje da je njegov otac bio ozbiljan odgajivač 30 godina, koji se ovim bavio pre svega iz ljubavi, a koja je kasnije imalo i svoju korist.

Kaže da je "matematika uzgoja" bila jako isplativa do korone, ali je pandemija uzdrmala tržište.

"Matematika je postojala, postoji i sada, ali već sada je prevazišla cena i koncentrata i pripreme hrane u odnosu na cenu nafte. Sad je već postalo neisplativo."

"Gvožđurija lakše će čekati kupca"

A zašto baš pristaje na zamenu stada za poljoprivrdenu ili građevinsku mehanizaciju, automobil, kombi, kamion ili građevinski materijal, kaže da "bi ubrzao prodaju".

"Lako mi je neku gvožđuriju parkirati u dvorište i čekati kupca na oglas, nego ovako gajiti stado, pa čekati kupca."


Tagovi

Ovce Il de frans Saša Miletić Prodaja stada Uzgoj kruške Kiferov sejanac


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Hrana i lek Zašto bi trebala kopriva češće da se nalazi na našim trpezama? Sadrži velike količine gvožđa, vitamina C, vitamine B kompleksa kao i nekoliko različitih minerala. Poseduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička s... Više [+]