Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 08.09.2021. 18:00

Produžiće dozvolu za upotrebu glifosata? Čeka se procena novog istraživanja

Grupa za procenu glifosata (AGG) tvrdi da nema dovoljno dokaza koji pokazuju rizik za potrošače sve dok se usevi njime tretiraju prema uputstvima proizvođača.

Foto: Depositphotos/OlafSpeier
  • 258
  • 20
  • 0

Glifosatu, najčešće korišćenom herbicidu u svetu 15. decembru 2022. godine ističe dozvola za upotrebu u Evropskoj uniji. Već godinama se raspravlja o njegovom štetnom uticaju na zdravlje ljudi, a postoje i navodi da je kancerogen. Radi toga je konzorcijum sastavljen od osam proizvođača ove aktivne materije 2019. godine podneo zahtev za njenu ponovnu analizu i odobrenje. 

Četiri su države članice EU (Mađarska, Švedska, Francuska i Holandije) formirale Grupu za procenu glifosata (AGG). Nakon procena koje su prezentovali proizvođači ovog herbicida, u junu je ta grupa obavestila da nema dovoljno dokaza koji pokazuju rizik za potrošače sve dok se usevi njime tretiraju prema uputstvima proizvođača, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA). 

"On se ne može klasifikovati kao kancerogen. Može uzrokovati povrede očiju, ali nema nikakvog uticaja na jajne ćelije i reprodukciju", saopštili su u AGG dodavši da je otrovan za vodeni svet, kao što su to pokazale i prethodne studije.

Uskoro će biti otvoreno javno savetovanje

EFSA i Evropska hemijska agencija (ECHA) započeće postupak recenzije pre nego što se odobri ili odbije ponovna dozvola za spornu aktivnu materiju.

Ove će agencije pozvati javnost da iznesu svoje mišljenje na savetovanju koje se očekuje nakon 24. septembra 2021., a biće otvoreno 60 dana.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

Grupa za obnovu glifosata (GRG) je pozdravila nove rezultate rekavši da su ti zaključci u skladu sa drugim vodećim svetskim agencijama, uključujući Agenciju za zaštitu životne sredine u SAD-u. Međutim, zdravstvene organizacije i civilno društvo su ogorčeni, tvrdeći da su informacije na koje se oslanja AGG neobjektivne jer se zasnivaju na studijama proizvođača herbicida.

Preispitivanje njegovog negativnog uticaja započelo je još 2015. kada ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) okarakterisala kao verovatno kancerogenog za ljude što je 2016. uzrokovalo talas tužbi pokrenutih protiv Monsanta, kompanije koju je 2018. kupio Bajer. Ova kompanija negirala je vezu između glifosata i raka pa je lobirala za 15-godišnju obnovu dozvole. Nakon dve godine skandala i kontroverzi, herbicid je dobio ponovo odobrenje EU-a, ali samo na pet godina. Ali, mnogi su ekolozi i udruženja poljoprivrednika kritikovale tu odluku.


Tagovi

Glifosat Dozvola EFSA Herbicid GRG AGG


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D