Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena područja
  • 04.08.2022. 10:30

Proglašena nova zaštićena područja: PIO "Stolovi" i PIO "Željin"

Nakon proglašenja "Stolova" i "Željina" površina pod zaštitom povećana je na osam odsto ukupne površine teritorije Republike Srbije

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
  • 137
  • 7
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbe kojima su proglašeni PIO "Stolovi" i PIO "Željin", kao prirodna dobra od regionalnog, odnosno velikog značaja, svrstana u ΙΙ kategoriju zaštite, piše na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Mrki medved, vidra i divokoza

Predeo izuzetnih odlika "Stolovi", koji se nalazi u centralnom delu Srbije na teritoriji grada Kraljeva, stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvali hidrografski fenomeni i dva vegetacijska pojasa - hrastov i bukov, sa nizom umetnutih i izmenjenih ekosistema.

Poseban značaj "Stolova" daje prisustvo strogo zaštićenih divljih vrsta

Poseban značaj Predelu izuzetnih odlika daje prisustvo strogo zaštićenih divljih vrsta poput mrkog medveda i vidre, kao i divokoze, koja je nakon neuspešnog naseljavanja tokom 60-tih godina prošlog veka ponovo naseljena na ovu planinu 2007. godine. Površina PIO "Stolovi" iznosi skoro 10.000 ha, od čega je I stepenom obuhvaćeno 15,2 odsto, II stepenom 31 odsto i III stepenom 53,8 odsto ukupne površine zaštićenog područja.

"Odabrana područja za dnevne leptire u Srbiji"

Predeo izuzetnih odlika "Željin" pozicioniran je u centralnom delu Srbije, na području grada Kraljeva i opština Aleksandrovac i Raška. Stavljen je pod zaštitu kako bi se očuvala hidrografska mreža koja je dosta gusta i čini je mnoštvo izvora, reka i potoka, kao i bukove šume u centralnom planinskom delu i hrastove šume u nižem delu planine. PIO "Željin" predstavlja i "Odabrana područja za dnevne leptire u Srbiji", a delovi ovog predela su i potencijalna područja "NATURA 2000" ekološke mreže.

"Željin" se odlikuje bogatsvom bukovih i hrastovih šuma

Površina "Željina" iznosi oko 6.400 ha, od čega je I stepenom obuhvaćeno 3,07 odsto, II stepenom 3,15 odsto i III stepenom 93,78 odsto ukupne površine zaštićenog područja.

Nakon proglašenja površina pod zaštitom povećana je na osam odsto ukupne površine teritorije Republike Srbije, čime je ispunjen cilj definisan Akcionim planom za sprovođenje Programa Vlade i Akcionim planom za sprovođenje Programa zaštite prirode Republike Srbije za period od 2021-2023. godine.


Tagovi

Predeo izuzetnih odlika Stolovi Željin Akcioni plan Zaštita životne sredine Zaštićena područja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]