Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maljen
  • 31.08.2021. 14:00

Proglašena zaštita Predela izuzetnih odlika "Maljen"

Na ovoj planini zabeleženo je 474 biljnih taksona, kao i 120 vrsta koje imaju nacionalni i međunarodni značaj.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
  • 81
  • 13
  • 0

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o proglašenju zaštite Predela izuzetnih odlika "Maljen", čime se obezbeđuje očuvanje prirodnih šumskih ekosistema sa raznovrsnim i specifičnim sastavom flore i faune, vegetacije kamenjara, retkih i ugroženih životinjskih vrsta, kao i značajne kulturno-istorijske vrednosti, prenosi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Područje se prostire na površini od 10.104,83 hektara, od čega je prvim stepenom zaštite obuhvaćeno 1,08 odsto, drugim 14,38 odsto i trećim stepenom 84,54 odsto teritorije Predela izuzetnih odlika "Maljen".

Za tri godine površine zaštićenih područija povećane za 100.000 ha

Na ovoj planini zabeleženo je 474 biljnih taksona, kao i 120 vrsta koje imaju nacionalni i međunarodni značaj. Na ovom prostoru zabeleženo je prisustvo 19 vrsta vodozemaca i gmizavaca, što predstavlja oko 39 odsto od ukupnog broja vrsta koje naseljavaju teritoriju Republike Srbije. Značajne lokalnosti geomorfološkog nasleđa su klisura Crne reke, akumulativne terase Crne Kamenice i erozivno-akumulativne terase Bukovske reke kod ušća Crne reke.

Od objekata hidrološkog nasleđa izdvajaju se Kamenica, Ribnica, Vodopad Skakalo, Manastirica, Ponornica ponora pod Pločom. Posebnu lepotu i prepoznatljivost zaštićenom području daje tradicionalan način života u starovlaškom tipu naselja i utvrđena nepokretna kulturna dobra.

Proglašenjem zaštite Predela izuzetnih odlika "Maljen" površina zaštićenih područja na teritoriji Srbije povećana je na oko 7,8 odsto.


Tagovi

Maljen Predeo izuzetnih odlika Ministarstvo zaštite životne sredine Zaštićene vrste


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...