Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 09.08.2021. 18:00

Prognoza useva na našem kontinentu - kakvi su izgledi za suncokret i kukuruz?

Tokom prikupljanja podataka zapadnoevropske regije imale su uglavnom prosečne i vlažne uslove, dok je vruće i suvo vreme bilo izraženije u južnim i jugoistočnim delovima Evrope.

Foto: Martina Popić
  • 465
  • 23
  • 0

Prema julskom izdanju Biltena JRC Mars - Monitoring useva u Evropi, prognoze za suncokret porasle su za 10 odsto, uglavnom zbog revizija prinosa najviše u Rumuniji, Bugarskoj i Francuskoj, a prosečni prinosi bi trebalo da budu oko 2,42 tone po hektaru, dok se budući rod soje procenjuje na 3,01 t/ha.

Prognoziraju se i veći prinosi kukuruza u Bugarskoj i Rumuniji, ali na nivou EU nešto su manja očekivanja od Mađarske i njenih susednih zemalja u južnoj i srednjoj Evropi. Tako se očekuje prosečnih 7,8 tona po hektaru ovog zrna. 

Kako stoji u novom izdanju biltena, zapadnoevropske regije su tokom prikupljanja podataka (od 1. juna do 20. jula 2021.) imale uglavnom prosečne i vlažne uslove, dok je vruće i suvo vreme bilo izraženije u južnim i jugoistočnim delovima Evrope.

U jednom delu suša, u drugom poplave

Jake oluje ponekad praćene tučom pogodile su neke delove i na pojedinim lokalitetima nanele ogromne štete na usevima. Kako stoji u ovom izveštaju, na regionalnom nivou izuzetno velike količine padavine zabeležene su u većem delu Francuske, Nemačke, zemalja Beneluksa, Rumunije i Ukrajine koje će negativno uticati na kvalitet žitarica, ali ne i na prinos. Takvi vremenski uslovi omogućuju i širenje bolesti, ali i pojavu štetočina na usevima.

Razorne poplave u EU - raspravlja se o nadoknadi štete u poljoprivredi

Istovremeno, topliji uslovi smanjili su očekivanja od prinosa ozimih useva u baltičkim zemljama i Finskoj. Dok su ekstremne temperature u središnjoj Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj negativno uticale na završne faze ciklusa rasta ozimih useva i razvoj jarih, pogotovo u područjima gde se ne navodnjavaju, piše u izveštaju.

Deficit kiše u nekim regijama Poljske i Slovačke smanjio je prinose ozimina, dok su u Bugarskoj one bile potrebne za razvoj jarih kultura. U Rusiji su zabeležene daleko više temperature nego što je to uobičajeno, a uzastopni toplotni talasi negativno su uticali na prinose ozime pšenice i jarih žitarica. Takođe su i kukuruz dovele u stresno razdoblje.


Tagovi

JRC Mars Bilten Evropa Stanje useva Stresni uslovi Uzgoj suncokreta Prinos kukuruza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u