Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kratkoročni izgledi
  • 13.07.2021. 07:30

Prognoza: Više ratarskih kultura, a manje voća - šta se očekuje od proizvodnje EU?

U ovoj sezoni očekuje se povećana proizvodnja žitarica, uljarica, šećere repe, maslinovih ulja i mleka u EU. Ali, do pada bi moglo doći kod nekih vrsta voća i mesa.

Foto: Bigstock/budabar
  • 116
  • 5
  • 0

Prema izveštaju o kratkoročnim izgledima koji je objavila Evropska komisija, cene glavnih ratarskih useva bile su podložne značajnim promenama u proleće, vođene velikom potražnjom iz Kine i SAD-a te nesigurnostima povezanim sa vremenom što utiče na celokupnu globalnu proizvodnju. U sezoni 2021./22. očekuje se da će nivo proizvodnje za žitarice u EU doseći 288,7 miliona tona, što je porast od tri odsto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući povećanju količine meke i tvrde pšenice te kukuruza.

Slično tome, prinosi uljarica i proteinskih useva mogli bi se povećati na 30,1 miliona tona, što je 9,5 odsto više u odnosu na prošlu godinu, odnosno 4,6 miliona tona (+6,7 odsto). Procenjuje se porast upotrebe žitarica i uljnih pogača za hranu za životinje, kao i potrošnje biljnih ulja u prehrambene i industrijske svrhe. Što se tiče šećerne repe, predviđa se proizvodnja od oko 110 miliona tona, što je porast u odnosu na 99 miliona tona prethodne tržišne godine.

Kada je reč o maslinovom ulju, ona će se povećati na 2,1 miliona tona, a to je porast od sedam odsto u odnosu na pređašnju sezonu. S očekivanim rastućim izvozom i oporavkom potražnje u EU-u, njegove zalihe mogle bi da padne ispod 400.000 tona. Ta su kretanja dovela do povećanja cena, a one za ekstra devičansko maslinovo ulje u EU-u bile su iznad proseka u Španiji, Italiji i Grčkoj.

Kod vina je ona iznad proseka u odnosu na prošlu sezonu, a predviđa se 157 miliona hektolitara.

Loši vremenski uslovi stvorili probleme za voće

Što se tiče paradajza, ove godine se očekuje rast za pet odsto, a uglavnom je podstaknut preradom koja bi trebalo da poraste za devet odsto. Snažna potražnja, zajedno sa malim zalihama dovela je do povećanja proizvodnje u glavnim zemljama uzgajivačima: Italiji (+5 odsto), Španiji (+17 odsto) i Portugalu (+11 odsto).

Kod bresaka i nektarina rekordno je niska drugu godinu zaredom zbog nepovoljnih vremenskih uslova. U ovoj se godini procenjuje da će ona iznositi 2,8 miliona tona, što je pad od 20 odsto u odnosu na lani.

Nakon hladnog proleća, sakupljanje mleka u EU-u trebalo bi se oporaviti i rezultirati godišnjim rastom od 0,8 odsto i doseći više od 146 miliona tona, stoji u izveštaju EK. Oporavak se očekuje u narednim mesecima, zahvaljujući kišama u maju koje bi trebalo da podrže kvalitet i dostupnost trave. Za sada nema nikakvih informacija o uticaju suše na ovaj resurs. 

Predviđeno je da će proizvodnja sira rasti za 0,8 odsto i maslaca za jedan odsto Ponovno otvaranje prehrambenih usluga trebalo bi da podrže njihovu konzumaciju. Zajedno sa još uvek značajnim brojem ljudi koji rade od kuće, a time i količinama pripreme domaćih obroka, što bi i dalje trebalo da podržava maloprodaju, potrošnja ovih namirnica mogla bi da bude povećana za jedan odsto. Isto tako, proizvodnja mleka i pavlake trebalo bi da ostane stabilna.  

Manje govedine, više svinjetine

Količine govedine mogle bi se smanjiti za 1,3 odsto ili 92.000 tona, zbog manje potražnje. Međutim, izvoz na tržišta visoke vrednosti poput Kanade i Japana trebao bi da nastave da rastu zahvaljujući nedavnim trgovinskim sporazumima. Što se tiče svinjskog mesa, proizvodnja u EU trebalo bi da nastavi da raste 2021. (+1,7 odsto ili 394.000 tona u odnosu na lani). Iako je izvoz u Veliku Britaniju opao, ukupni izvoz svinjskog mesa trebalo bi da bude povećan za pet odsto, a visoke bi cene mogle da nadoknade porast vrednosti hrane za životinje.

Što se tiče živine, sa ptičjim gripom koja pogađa glavne uzgajivače u EU i visoke cene hrane za životinje, očekuje se da će se proizvodnja smanjiti za 0,9 odsto ili 121.000 tona, ali će potrošnja jačati. Međutim, smrznute zalihe delimično bi trebalo da zadovolje dodatnu potražnju, što bi dovelo do stabilne prividne potrošnje. Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mesa trebalo bi da ostanu stabilne.

Kako navode, sa značajnim napretkom postignutim u kampanji vakcinacije protiv Covid-19 u celoj Evropskoj uniji, pružanje usluga prehrambene industrije se ponovno otvara, a ograničenja putovanja se postupno ukidaju. To bi trebalo da ima pozitivan uticaj na turizam ovoga leta i na ukupnu potrošnju hrane u EU. Ipak, neizvesnosti ostaju zbog Delta soja virusa.


Tagovi

Kratkoročni izgledi Izvešaj Poljoprivredna proizvodnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetaju nego šta, i u februaru!

Slikala u blizini Tršića Sofija Knežević