Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje
  • 19.02.2021. 10:00

Proizvođači se bune: Osiguranje za mraz više ne važi od 1. marta?

U trenutku kada je država podigla procenat subvencija za osiguranje voća od vremenskih nepogoda u rizičnim područjima na oko 70 odsto, pojedine osiguravajuće kuće su pomerile datum važenja polise za štetu od mraza, tvrdi Dobrivoje Radović iz Asocijacije proizvođača maline i kupine.

Foto: Julijana El Omari
  • 353
  • 66
  • 0

Proizvođači voća sa juga Srbije traže hitan sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede i osiguravajućim kućama zbog tog što polise osiguranja za mraz više ne važe od 1. marta, već od 4. aprila, rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović, prenosi Beta.

Dodao je da u trenutku kada je država podigla procenat subvencija za osiguranje voća od vremenskih nepogoda u rizičnim područjima na oko 70 odsto, pojedine osiguravajuće kuće su pomerile datum važenja polise za štetu od mraza.

U poslednjih nekoliko godina nevreme je pravilo ogromne štete u centralnoj i južnoj Srbiji, a procenitelji su izlazili na teren, tvrdi Radović, da utvrde štetu tek posle deset-petnaest dana.

Kajsija i šljiva u opasnosti, a ratari neka sačekaju

Prošle nedelje, Republički hidrometeorološki zavod najavljivao je ledene dana, kada je temperatura pala značajno ispod nule, i to do -12. Podsetimo da je krajem marta prošle godine sneg i mraz oštetio cvetove šljive i kajsije, što se direktno odrazilo na rod. Samo šljiva u Srbiji gaji se na gotovo 72.000 hektara.

Kako se navodi na sajtovima pojedinih osiguravajućih kuća gubitak prinosa u proizvodnji useva i plodova osigurava se od osnovnih rizika kao što su grad, požar i udar groma, a moguće je osigurati i od dopunskih rizika - polave, oluje, jesenjeg mraza, zimskog izmrzavanja, prolećnog mraza. Dopunski rizici se ugovaraju samo uz osnovne rizike, kao dopunsko pokriće. Pojedine kuće vode prolećni mraz isključivo kao dopunski rizik, dok neke nude opciju samo za osiguranje od zimskog mraza.


Tagovi

Osiguranje Mraz Oštećenje Šteta Dobrivoje Radović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...