Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 08.05.2022. 16:30

Proizvođači upozorili na nestašicu - da li će traktori ostati bez guma?

Nema gasa, nema čađi, nema guma. Novi problemi za poljoprivredne proizvođače.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.101
  • 215
  • 0

Proizvođači guma upozoravaju na nestašicu i visoke cene, piše Agrarheute. Šta mogu da očekuju poljoprivredni proizvođači? Da li će traktori, kombajni, prskalice i druga poljoprivredna mehanizacija ostati bez guma? Ne mogu da se voze na felnama.

Kriza nije nastala preko noći. Još od početka pandemije ovo tržište pokazivalo je anomalije i usporen protok robe. Ulje na vatru su dolile sankcije Rusiji koje su proizvele nestašicu sirovine za proizvodnju guma. Visoke cene gasa uslovile su i više cene sirovina.

"Nestašica guma ima nekoliko uzroka. Lanci nabavke su poremećeni što utiče na transport guma do krajnjih prodavača i kupaca", kaže Henrik Šmude, veletrgovac guma.

Zabrinutost proizvođača

Proizvođači guma zavise od snabdevanja gasom, ali nema ni industrijske čađi koja je uglavnom nabavljana iz Rusije odakle je dolazilo 60 odsto.

Proizvođači suočeni sa problemima snabdevanja pogona i kupaca (Foto: Depositphotos/jevgenijsdasko)

"Zbog krize Mišelin je već u martu bio suočen sa velikim logističkim i transportnim problemima u snabdevanju svojih pogona i isporuci kupcima", kaže Majra Culer iz Mišelina.

Ova kompanija je morala da reaguje i prilagodi se nastaloj situaciji. U nekim evropskim pogonima proizvodnja je obustavljana na nekoliko dana, ali se ponovo stabilizovala.

Stvaraju zalihe

Slične probleme ima i proizvođač guma "Conti" koji je smanjio prognozu za tekuću godinu.

Dugoročna predviđanja idu u pravcu da će polovne gume postati veoma tražene. Proizvođači su već počeli da prave zalihe i mrve ih u gumeni prah koji će ponovo usmeriti u proizvodnju.


Tagovi

Gume Polovne gume Kombajni Traktori Proizvodnja guma


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]