Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja u Srbiju
  • 20.05.2015. 15:30

Proizvodnja hrane privlači Kineze i Arape

Kako Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju ulagati u oblast agrara u Srbiji i zašto im je baš Srbija zanimljiva destinacija kada je o takvim ulaganjima reč?

  • 103
  • 3
  • 0

Da su Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani za ulaganja u proizvodnju hrane u Srbiji, dokazuje i poseta njihovih predstavnika nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Kontrola proizvodnje hrane donosi moć

Agroekonomista Milan Prostran, za blic.rs je komentarisao zašto im je tako važno i zanimljivo upravo ovo tržište i zašto baš oblast proizvodnje hrane. Pre svega, moć nad proizvodnjom hrane, moć je i nad celim svetom. Srbija ima izvrstan geografski položaj, koji joj omogućava olakšani transport roba prema Evropi, što je Kini, ali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izuzetno privlačno.

Podsetimo, već smo pisali da su Kinezi iskazali svoj interes za kupovinu PKB, a govorilo se i o Vršačkim vinogradima. Jasno je da su ovako mnogoljudnoj zemlji potrebne velike količine hrane, a vškove bi preko Srbije prodavali u Evropu, što zapravo i jeste kineski cilj - približavanje evropskom tržištu, što onda objašnjava i interes za kupovinu luke Pirej.

A šta je cilj Ujedinjenim Arapskim Emiratima?

Emirati su poznati po naftnom bogatstvu i tu ostvaruju veliki izvoz, no kao pustinjska zemlja uvoze velike količine hrane. Sada su odlučni da višak tog velikog kapitala akumuliranog prodajom nafte ulože i u Srbiju.

U Srbiji su poznati kao veliki kupci jagnjadi, junadi, brašna i pšenice, a prema rečima Postrana, sada se pojavljuju u ulozi zakupaca zemljišta i tu se ne zaustavljaju. Sve su bliže rešenjima o vlasništvu zemlje, a svoj su interes pokazali i za PKB i za PIK Bečej. Ono što im je zanimljivo na ovim prostorima, jeste proizvodnja stočne hrane, pšenice, kukuruza i ulja, objašnjava ovaj agroekonomist. Da su zaista ozbiljno zainteresovani za proizvodnju u Srbiji, pokazuje i dolazak predstavnika Al Dahre, važnog igrača u svetskom agrobiznisu, na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kina Ujedinjeni Arapski Emirati Milan Prostran Proizvodnja hrane Evropsko tržište Srbija PKB PIK Bečej Vršački vinogradi Luka Pirej Transport roba Naftno bogatstvo Stočna hrana Pšenica Kukuruz Ulje Al Dahra

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D