Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativne biljne kulture
  • 24.03.2017. 11:00

Proizvodnja konpolje u Srbiji

Konoplja koja se svrstava u industrijsku biljku ima procenat psihoaktivne supstance THC manji od 0.3%. U našoj zemlji prisutan je konstantan porast ovih zasada. Zbog toga je važno ispratiti tendencije na evropskom tržištu i organizovano nastupiti.

Foto: Niksy / Pixabay
  • 2.966
  • 144
  • 0

Konoplja koja se svrstava u industrijsku biljku ima procenat psihoaktivne supstance THC manji od 0.3%. Kao takva, pokriva četvrtinu globalne zastupljenosti i moguća j njena masovna proizvodnja. U našoj zemlji prisutan je konstantan porast ovih zasada. Opitna parcela je u 2013. godini iznosila 0,7 ha, a danas postoji parcela od 100 ha.

Rastuća poljoprivredna grana

Ovo su bili razlozi da se na temu "Proizvodnja konolje u Srbiji - nove mogućnosti" govori u Privrednoj komori Srbije (PKS). S obzirom na to da je ova poljoprivredna grana u porastu, važno je ispratiti tendencije na evropskom tržištu, rekao je Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS:

"Privredna komora Srbije funkcioniše tako što prepoznaje potrebe i komunicira sa vlastima da bi se te potrebe uvele u odgovarajuće propise, i u tom smeru ćemo razmišljati i o ovom vidu proizvodnje. Mi ne nastupamo iz pozicije zdravstvene upotrebe industrijske ili indijske već govorimo sa strane tržišta".

Potrebno udruživanje proizvođača

Udruženje proizvođača i priređivača alternativnog bilja "Konoplja" osnovano je pre godinu dana, kako bi se proizvođači organizovali i edukovali. Pokrenuta je i zadruga koja će pomoći proizvođačima kada je reč o prometu i organizovanom izlasku na naše i evropsko tržište.

"Danas ima puno proizvođača sa malim površinama od tek jednog do pet hektara zbog čega se ne može očekivati da oni samostalno nađu partnera u inostranstvu, što stvara potrebu za organizovanim nastupom", rekla je Maja Timotijević, predsednica udruženja.

Foto: Niksy / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: - | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od pre oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao lekovita biljka za korištenje hašiša. Podstiče iz srednje Azije. Nastala je od... Više [+]

Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Industrijska konoplja Maja Timotijević Veljko Jovanović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.