Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravkovac
  • 19.08.2017. 16:30

Proizvodnja oraha i uzgoj koza

Porodica Derdić na svom imanju udaljenom od grada uzgaja domaće koze, prerađuju njihovo mleko i bavi se voćarstvom - orahom i kajsijom.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.568
  • 77
  • 0

Na pola puta od Šangaja do Kovilja, u blizini Novog Sada, nalazi se oaza mira porodice Derdić. Samoodrživo gazdinstvo "Zdravkovac", kako ga nazivaju, nastalo je nakon kupovine imanja 2002. godine. Od divljeg predela, stvorili su uslove u kojima žive tokom cele godine.

Kozarstvo i voćarstvo

Na imanju uzgajaju domaće koze, a njihovo mleko, za koji kaže da je izuzetnog ukusa, prerađuju u mladi i tvrdi sir, jogurt i surutku. Imaju 11 koza. Ipak, prioritet je uzgoj oraha, prema sistemu profesora Koraća.

"Zasadili smo 625 kajsija i 255 oraha. Sorte su razne. Ima oprašivača oraha, izornih vrsta i onih koje je Korać pravio - šampion, rasna", objašnjava Tatjana Derdić.

Priroda pravi dobre ljude

Derdići imaju sina, koji je živeo izolovano od nekih stvari koje imaju deca u gradu. Ipak, Tatjana veruje da u tome ima mnogo prednosti:

"Da je moje dete ostalo u gradu, ne bi bilo kao što je sada. Izrasta u dobrog čoveka, jer nema puno uticaja sredine, koja je u gradu. Sada kreće u srednju školu, zreliji je i mislim da će lako da se uklopi, a da ne skrene sa dobrog puta".

Derdići se bave i turizmom, pa odmor u ovoj oazi mogu da potraže najviše četiri osobe, koje neće platiti po ustaljenom cenovniku, nego koliko sami smatraju da je potrebno.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Tatjana Derdić Zdravkovac Šangaj Kovilj Koze Orah


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner