Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelet
  • 25.02.2022. 15:00

Proizvodnja peleta: Svaka vrsta biomase i njenog otpada može biti sirovina

Proces proizvodnje sastoji se od mlevenja, sušenja i presovanja. Masa se u mašini za peletiranje zbija i formiraju se karakteristični oblici.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 1.657
  • 108
  • 0

Stalna potražnja za peletom od strane domaćinstava i industrije stvorila je od ove proizvodnje profitabilan posao, ali i veoma zahtevan. Ove godine zbog krize energenata, njegove su cene veoma porasle. Veliki broj domaćinstava mora odvojiti skoro duplirane iznose od uobičajnih za kupovinu tog ogreva, ali deo se odlučio da sami proizvode pelet od svojih sirovina.

Svaka vrsta biomase i njenog otpada može biti sirovina. Sam proces proizvodnje je jednostavan i sastoji se od mlevenja, sušenja i presovanja. Masa se u mašini za peletiranje zbija i formiraju se karakteristični oblici.

U zavisnosti od sirovine, razlikujemo agro i pelet od drveta. Agropelet daje više pepela i proizvodi se od različite biomase kao što su grane, grančice, slama, kukuruzovina, koštice raznog voća, komunalni i industrijski otpad. Sirovina za drveni pelet je usitnjeno drvo i to od više vrsta, a samo bukva može samostalno da se koristi. Udeo mokrog i suvog drveta treba biti prilagođen kako bi sagorevanje bilo zadovoljavajuće i bez formiranja veće količine pepela.

Komadići imaju cilindrični oblik dužine do tri centimetra i širine do 1,2 centimetra.

Važna je vlažnost sirovine

Brzina proizvodnje zavisi od vrste biomase, njene tvrdoće i vlage, kao i uređaja koji se koriste.

Za usitnjavanje se koriste drobilice (za usitnjavanje sečke, granja, slame, kukuruzovine) i sečkare (za usitnjavanje grana prečnika od pet do 30 centimetara). Optimalna veličina usitnjenih komada je između jedan i pet milimetara.

Vlažnost sirovine treba da je između 10 i 17 odsto. U procesu sušenja udeo vode se smanjuje na optimalan nivo. Sirovina za peletiranje može biti presuva što je čest slučaj kada se koristi slama. Tada se vrši dodavanje vode kako bi dobili masu s optimalnim sadržajem vlage.

Imaju cilindričan oblik

Posle sušenja potrebno je ohladiti masu, jer pri izlasku iz sušilice ima temperaturu od 60 do 80ºC. Hlađenje se obavlja u posebnim uređajima koji će dodatno smanjiti postotak vlage. Samo peletiranje se obavlja u specijalnim uređajima - peletirkama.

Uređaji za peletiranje

One mogu biti različite izvedbe i kapaciteta, koristiti jednu sirovinu ili kombinaciju. Tako imamo peletirke za slamu, sojinu slamu, granje, razne biomase, prostirke od živine i druge. Prema kapacitetu mogu biti male za domaćinstvo do velikih industrijskih. Najčešće se za manje kapacitete koriste mlinovi za peletiranje gde se pod povišenom temperaturom i pritiskom kroz rešetku istiskuje zbijena masa.

Sama tehnika proizvodnje vodi poreklo iz proizvodnje stočne hrane i zbog toga mlinovi imaju sličan izgled.

Kako bi dobili dobar pelet koji se lomi (ne treba da puca) važan je sadržaj vezivne materije lignina. Njegov se udeo povećava dodavanjem lucerke od 20 do 30 odsto, stabla suncokreta oko 30 odsto, piljevine od crnogoričnog drveta (najbolji je bor) do 12 odsto. Mogu se koristiti i sredstva na bazi ligninskih materija koja se kupuju.

Pre skladištenja treba ga prethodno ohladiti. Hlađenje se vrši specijalnim uređajima koji dodatno smanjuju procenat vlage za tri do četiri odsto.

Kada je ohlađen, a vlaga na optimalnom nivou, pristupa se pakovanju jer se tako čuva od štetnog uticaja spoljašnje vlage.


Tagovi

Pelet Peletiranje Drvo Biomasa Cena ogreva Peletirka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.