Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 01.12.2019. 16:00

Projekat "500 zadruga u 500 sela" prevazilazi sva očekivanja

Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i Nacionali tim za preporod sela, pre par dana je Palati "Srbija", potpisao novih 58 ugovora za dodelu donacija zadrugama iz čitave republike: Vojvodine, centralne, istočne, zapadne i južne Srbije.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 759
  • 35
  • 0

Od kada je započet, 2017. godine, u ovaj projekat uloženo je oko 1,7 milijardi dinara iz budžeta Srbije. Bespovratnim sredstvima podržan je rad 152 zadruge, a sve prvobitne nade su ne samo ostvarene već i nadmašene. 

Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i Nacionali tim za preporod sela, pre par dana je u Palati "Srbija", potpisao novih 58 ugovora za dodelu donacija zadrugama iz čitave republike: Vojvodine, centralne, istočne, zapadne i južne Srbije.

Program podrške za nove zadruge

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešćem države u ekonomsko - finansijskim podsticajima za osnivanje novih i u investicionim projektima postojećih zadruga u 2019. godini, prenose Novosti.rs.

"Nećemo prestati da aktivno radimo sa ciljem da sela spasemo od pražnjenja i odumiranja", kaže Krkobabić. "Svesni smo da je ovim projektom napravljen istorijski pomak u zadrugarstvu Srbije. Očekujemo da u narednom periodu ovo bude ključna tema države. Hoćemo i moramo da zaustavimo pražnjenje sela", odlučno dodaje.

Udruživanjem do jakih proizvođača

Kako Krkobabić kaže, bez jake zadruge, nema ni opstanka sela jer su porodična gazdinstva mala i samo ujedinjavanjem mogu postati značajni proizvođači. Po njegovi rečima, u ovom procesu važne su sve karike i da lokalne samouprave, nauka i tehnologija kroz učešće Akademskog odbora za selo i koncept Vlade Srbije, predstavljaju siguran obrazac napretka.

"Zadruge postaju nosioci razvoja sela i regiona, a ovaj projekat probudio je svest kod poljoprivrednika da samo udruženi mogu ići napred", kaže akademik, Dragan Škorić, predsednik Akademskog odbora za selo, SANU. "Sve više pokreću proizvodnju posebno finalnih proizvoda, što je dobro jer samo preko gotovih proizvoda, a ne sirovina, možemo ići napred i stvarati uslove za izvoz", zaključuje Škorić.

Najbolji projekat u poslednje vreme

Po rečima Zorana Keserovića, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ovo je najbolji projekat u poljoprivredi u poslednje vreme, sa ekonomskog, socijalnog i demografskog aspekta.

Ukupan iznos od 667,2 miliona dinara, posle trećeg konkursa, dobilo je 58 zadruga - osam stočarskih, devet voćarskih, 14 ratarskih, sedam povrtarskih, šest pčelarskih, jedna zadruga koja se bavi hortikulturom i 13 zadruga koja će sredstva koristiti za više faze prerade proizvoda. Bespovratna sredstva, pre svega za tehnološki iskorak, dobile su i dve složene zadruge, jedna sa teritorije centralne Srbije i jedna iz Vojvodine.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Nove zadruge Projekat Milan Krkobabić Program podrške Opstanak sela Dragan Škorić SANU Zoran Keserović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]