Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primena IT u poljoprivredi
  • 22.11.2016. 08:00

Projekat novosadskog BioSensa najbolji u Evropi

Cilj projekta "ANTARES" novosadskog Instituta BioSens je da razvije taj institut u evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede. Ovaj projekat nastoji da kroz sinergiju IT sektora i poljoprivrede razvija agrar kao najznačajniji segment domaće industrije

  • 601
  • 171
  • 0

Novosadski Insitut BioSens osvojio je prvo mesto u Evropi u okviru najprestižnijeg poziva Evropske komisije "Horizont 2020 -Timing", namenjenog stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija, a koji će pomoći ekonomskom razvoju država i strateški ih uključiti na put inovativnog rasta Evrope.

Kako se navodi u saopštenju BioSensa, cilj projekta "ANTARES" je da razvije taj institut u evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede. Ovaj projekat nastoji da kroz sinergiju IT sektora i poljoprivrede razvija poljoprivredu kao najznačajniji segment domaće industrije, obavlja prenos inovacija iz istraživanja u privredu i tako ubrzava ekonomski razvoj zemlje.

Najbolji u najjačoj konkurenciji

U konkurenciji od gotovo 200 projekata iz cele Evrope, u kojima su učestvovale najjače evropske naučnoistraživačke institucije kao što su: Univerziteti iz Oksforda i Kembridža, Instituti Maks Plank, Fraunhofer i drugi, kroz više faza takmičenja koje su se odvijale u poslednje dve godine, projekat ANTARES srpskog BioSensa osvojio je ubedljivo prvo mesto, ispred svih EU zemalja, i to kao jedini finansirani projekat van Evropske unije.

Sa budžetom od čak 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona nacionalno sufinansiranje koje je već obezbedila Vlada Srbije, ANTARES cilj ima da razvije BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

Nova radna mesta i prilika za naučni i ekonomski razvoj

Uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci, zadržaće se najbolji mladi stručnjaci u zemlji i privući najbolji istraživači iz inostranstva. Kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima za povezivanje domaćeg IT sektora i poljoprivrede, ANTARES će promovisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija celog regiona, a BioSens kao jedan od vodećih Evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim i tržišno-orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane.

Partneri Instituta BioSens na projektu ANTARES su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i holandski institut DLO - vodeća svetska institucija u oblasti savremene poljoprivrede. Institut BioSens je najmlađi naučni institut u Srbiji koji je za krakto vreme osvojio čak 13 projekata Evropske Komisije i postao regionalni lider u oblasti razvoja i primene naprednih IT rešenja u poljoprivredi.

Izvor: biosens.rs

Foto:www.vojvodina.gov.rs


Tagovi

BioSens Novi Sad Srbija Poljoprivreda ANTARES Inovacije Institut Evropska unija Evropska komisija Nauka Horizont 2020 – Timing Institut DLO IT sektor


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u