AgroKlub.rs

\

Poljoprivredne vesti

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Poljoprivredne vesti » Projekat za brži internet u selima

Projekat za brži internet u selima

Evropska komisija

Projekat za brži internet u selima

Datum: 27.11.2017. 11:04

Kategorija:

Poljoprivredne vesti

Svega 40% seoskih domaćinstava u EU ima dobar pristup internetu. Evropska komisija želi to da promeni.

Evropska komisija je pokrenula projekat "The European Broadband Competence Offices Network", koja će se baviti unapređivanjem internet veze u ruralnim pordučjima. Naime, pet tačaka plana ima za cilj da popravi situaciju u ovoj oblasti, jer svega 40% seoskih domaćinstava ima dobar pristup internetu.

"Svi stanovnici Evropske unije trebalo bi da imaju korist od interneta brzog protoka. To ipak u ruralnim područjima nije slučaj, jer su manje privlačna investitorima. Zbog toga ćemo u ovoj sferi podržati 18 miliona stanovnika sela do 2020. godine", stoji u zajedničkom saopštenju.

Pet tačaka za razvoj interneta na selu

Alati koji će biti spremni sredinom sledeće godine ubrzaće ovaj proces i olakšati investicije. Ideja je da sela ostanu održiva i snažna, kao i da se smanji pritisak sa gradova. Paket je zasnovan na pet tačaka, od čega je prva bila pokretanje samog projekta (BCOs). Na osnovu njega će se prikupljati podaci i povezivati svi činioci važni za ovu temu.

Druga tačka je raspoređivanje misija, koje će činiti stručnjaci iz Komisije, po državama i regionima koji imaju slab internet. Pružaće se tehnička podrška i utvrđivati finansijski i administrativni problemi, do juna 2018. godine.

Uporedo će se definisati i zajednička metodologija, do aprila sledeće godine. Ona će se koristiti za planiranje, izveštavanje i praćenje investicija. Do istog termina će se ova tema postaviti i kao prioritetna u okviru investicionih fondova.

Mart 2018. godine će doneti vodič, koji će pomoći lokalnim samoupravama u ovom zadatku.

Foto: geralt / Pixabay

Broj pregleda članka: 122; Uspešnost članka: 16.1

Izvor: EC Europa

Tagovi: Internet, Sela, The European Broadband Competence Offices Network, Pristup internetu

Ključne reči članka: projekat, za, brzi, internet, u, selima, godine, tačaka, internet


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.