• Evropska komisija
  • 27.11.2017. 11:04

Projekat za brži internet u selima

Svega 40% seoskih domaćinstava u EU ima dobar pristup internetu. Evropska komisija želi to da promeni.

Foto: geralt / Pixabay
  • 135
  • 7
  • 0

Evropska komisija je pokrenula projekat "The European Broadband Competence Offices Network", koja će se baviti unapređivanjem internet veze u ruralnim pordučjima. Naime, pet tačaka plana ima za cilj da popravi situaciju u ovoj oblasti, jer svega 40% seoskih domaćinstava ima dobar pristup internetu.

"Svi stanovnici Evropske unije trebalo bi da imaju korist od interneta brzog protoka. To ipak u ruralnim područjima nije slučaj, jer su manje privlačna investitorima. Zbog toga ćemo u ovoj sferi podržati 18 miliona stanovnika sela do 2020. godine", stoji u zajedničkom saopštenju.

Pet tačaka za razvoj interneta na selu

Alati koji će biti spremni sredinom sledeće godine ubrzaće ovaj proces i olakšati investicije. Ideja je da sela ostanu održiva i snažna, kao i da se smanji pritisak sa gradova. Paket je zasnovan na pet tačaka, od čega je prva bila pokretanje samog projekta (BCOs). Na osnovu njega će se prikupljati podaci i povezivati svi činioci važni za ovu temu.

Druga tačka je raspoređivanje misija, koje će činiti stručnjaci iz Komisije, po državama i regionima koji imaju slab internet. Pružaće se tehnička podrška i utvrđivati finansijski i administrativni problemi, do juna 2018. godine.

Uporedo će se definisati i zajednička metodologija, do aprila sledeće godine. Ona će se koristiti za planiranje, izveštavanje i praćenje investicija. Do istog termina će se ova tema postaviti i kao prioritetna u okviru investicionih fondova.

Mart 2018. godine će doneti vodič, koji će pomoći lokalnim samoupravama u ovom zadatku.

Foto: geralt / Pixabay


Izvori

EC Europa


Tagovi

The European Broadband Competence Offices Network Internet Sela Pristup internetu


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi