Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 01.07.2015. 12:00

Promena klime utiče na poljoprivredu i šumarstvo

Do kraja 2015. godine napraviće se prioriteti aktivnosti u oblasti adaptacije na osnovu detaljne analize potreba i mogućnosti finanasiranja za sektore voda, poljoprivrede i šumarstva, a kroz Nacionalni adaptacioni plan.

Foto: depositphotos.com
  • 159
  • 4
  • 0

Na Drugoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene predstavljena su dokumenta čijom izradom Republika Srbija ispunjava obaveze prema Okvirnoj konvenciji UN-a o promeni klime. Prvenstveno, Nacrt Prvog dvogodišnjeg ažuriranog izveštaja Srbije prema Konvenciji, koji sadrži informacije o emisijama gasova sa efektom staklene bašte za period 2010. - 2013. i projekcije ovih emisija do 2020. godine, a svi zainteresovani pozvani su da daju svoje sugestije i komentare kako bi Nacrt bio unapređen pre dostavljanja Vladi na usvajanje.

Nacionalnim adaptacionim planom do analize potreba u poljoprivredi

Ministarka Bogosavljević Bošković je istakla da je pored Prvog dvogodišnjeg ažuriranog izveštaja, predstavljena radna verzija dela Druge nacionalne komunikacije, koji se odnosi na osmotrene i očekivane promene klime, ali i njihove uticaje i moguće mere adaptacije za sektore voda, poljoprivrede i šumarstva. Ovaj dokument sadržaće još inventare za 2000. godinu i procene emisije za 2014. godinu i projekcije emisija do 2030. godine.

"Ono što je već vidljivo je da smo u odnosu na 1990. godinu imali pad, ali i blagi porast emisija od 2013. godine, a kao posledica početka laganog oporavka privrede, koji može biti kontrolisan i usporen uz adekvatne mere smanjenja emisija, što ova dokumenta i predlažu. Verujemo da ćemo nastavkom efikasne saradnje sa svim relevantnim institucijama Prvi dvogodišnji ažurirani izveštaj dostaviti Konvenciji do kraja 2015. godine, a Drugu nacionalnu komunikaciju tokom 2016. godine", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministar je najavila da će se do kraja 2015. godine napraviti prioritete aktivnosti u oblasti adaptacije na osnovu detaljne analize potreba i mogućnosti finanasiranja i to za sektore voda, poljoprivrede i šumarstva, a kroz Nacionalni adaptacioni plan.

Ciljevi smanjenja gasova do 2030. godine

Predstavljeni su ciljevi smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 2030. godinu (INDCs - Intended national determined contributions), čime je Srbija ispunila svoju vanrednu obavezu prema Konvenciji. Na sednici su razmotrene dosadašnje aktivnosti na pripremi za pregovore sa EU. Predstavljeni su planovi u pripremi Zakona o sistemu monitoringa, izveštavanja i verifikacije neophodnog za EU sistem trgovine emisionim jedinicama, koji bi trebao da uvede obavezu monitoringa, izveštavanja i verifikacije podataka o emisijama gasova sa efektom staklene bašte iz industrijskih i energetskih postrojenja, uključujući plan da u septembru započne proces javnih konsultacija za ovaj zakon.

Foto: depositphotos.com; carloscastilla


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Promena klime Poljoprivreda Šumarstvo Nacionalni adaptacioni plan Nacionalna komunikacija Emisije gasova Konvencija UN-a Efekt staklene bašte Snežana Bogosavljević Bošković