Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 13.11.2015. 15:00

Prometovane količine žitarica i dalje premale!

Produktna berza u Novom Sadu zabeležila je povećanje prometa od 300%, ali je ono tek statističko jer se radi o vrlo skromnim prometovanim količinama.

Foto: depositphotos.com
  • 134
  • 6
  • 0

Ista meta, isto rastojanje, na relaciji prodavci-kupci na tržištu ratarskih kultura, logično se i tokom protekle nedelje reflektovalo na organizovanom robno-berzanskom tržištu.

Rast je tek statistički - količine premale

Zauzimanje čvrstih pozicija u kotacijama cena ponude i tražnje, gde je jaz interesa jednih i drugih i dalje cenovno prilično veliki, prouzrokovalo je da se i u nedelji za nama registruje promet od tek 474 tona, ukupne vrednosti 11.928.400,00 dinara. Podatak o skoro četvorostruko većem prometu, u odnosu na prethodnu nedelju je tek statistički, jer bi izveštavanje o rastu prometa od skoro 300%, spram ovako skromnih prometovanih količina, zvučalo suviše pretenciozno.

Prisutan viok stepen cenovne stabilnosti

Koliko je teško približiti interese prodavaca i kupaca, potvrđuje i izuzetno visok stepen cenovne stabilnosti prisutan na našem tržištu već skoro mesec dana. Ipak se čini da na tržištu soje prodavci polako popuštaju, s obzirom da je u okviru istrgovanih 124 tona, postignuta prosečna ponderisana cena od 44,66 din/kg, sa PDV-om (40,60 din/kg, bez PDV-a), što je za nepunih 1% niže nego prethodne nedelje.

Najviša cena kukuruza ovogodišnjeg roda

Sa druge strane tržište kukuruza beleži suprotne tendencije. Nedelja je startovala cenom od 16,30 din/kg, bez PDV-a, a završila se cenom od 16,50 din/kg, bez PDV-a, što pojedinačno posmatrano predstavlja do sada najvišu cenu kukuruza ovogodišnjeg roda. U okviru prometovanih 300 tona, prosečna ponderisana nedeljna cena od 18,00 din/kg, sa PDV-om (16,36 din/kg, bez PDV-a), je zanemarljivo veća od mesečnog proseka, ali ipak beležimo rast od 0,73%.

Tokom protekle nedelje, pšenicom se trgovalo u količini od 50 tona, po ceni od 19,80 din/kg, sa PDV-om (18,00 din/kg, bez PDV-a), što je tek za 0,55% niže nego pre mesec dana.

Konsekventno cenovnoj stabilnosti i berzanski indeks se u prethodnih mesec dana kretao u uskom vrednosnom rasponu od 205,50 do 206,17 indeksnih poena, koliko iznosi danas. Ujedno njegova aktuelna indeksna vrednost je za 0,30 poena viša, u odnosu na prošli petak, zahvaljujući isključivo blagom rastu cene kukuruza.

Foto: depositphotos.com; vlad_k


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Produktna beza Tržište žitarica Promet žitarica Ratarske kulture Cenovna stabilnost Soja Pšenica Kukuruz Prodex Bezanski indeks Ovogodišnji rod


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.