Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 18.12.2020. 07:30

Pronađen glifosat u Baltičkom moru - naučnici koristili novu metodu

Nova metoda je omogućila otkrivanje glifosata i AMPA-e, njegovog glavnog metabolita u uzorcima slane vode.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 122
  • 11
  • 0

Kontroverzni herbicid koji uništava korov već je neko vreme pod lupom javnosti jer se smatra da je kancerogen. Sada je otkriven i u Baltičkom moru zahvaljujući novoj metodi za merenje, objavio je Institut za istraživanje navedenog mora (IOW) iz Lajbnica.

Reč je o metodi koja je omogućila otkrivanje glifosata i AMPA-e, njegovog glavnog metabolita u uzorcima slane vode. Njome se omogućuje dalje praćenje razina onečišćenja u podmorju.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

Kako piše newsghana ovo sredstvo do sada je otkriveno u potocima, rekama i jezerima, ali još uvek ne u okeanima.

"Polazna tačka naše studije bilo je pitanje dolaze li glifosat i AMPA u more, putem, na primer, biološke razgradnje i taloženja u rekama, ili su jednostavno njihovo otkrivanje u morskim ekosistemima do sada sprečavale teškoće u metodologiji rada", rekla je naučnica IOW-a, Marisa Vird.

Izmerene koncentracije nisu štetne

Istraživanje hemijskog sistema mora pokazalo je da so iz morske vode zapravo ometa prethodno korišćene metode merenja. Prema objavi instituta, izmerene koncentracije su, na sreću, daleko ispod vrednosti koje se smatraju štetnim za ljude i druge žive organizme.

Ovo je prvi izveštaj o pojavi ovih materija u morskoj vodi, koje nisu mogle da se izmere izvan ušća zbog razgradnje i razređivanja, pojasnili su naučnici u studiji.

"Ali, sada imamo dovoljno osetljivu i pouzdanu metodu pomoću koje se može sprovesti značajno praćenje životne sredine u okeanu za obe supstance", rekla je Vird.

Celu studiju pronađite ovde.

Treba podsetiti da je u decembru 2017. Evropska komisija odlučila da produži dozvolu korišćenja glifosata na sledećih pet godina.

Dakle, u Evropskoj uniji se njegovo korišćenje odobrava do 2022. godine, ali države kao što su Nemačka, Austrija, Italija, Holandija, Francuska i Češka su najavile zabrane i ranije.


Tagovi

Glifosat Baltičko more Marisa Vird Nova metoda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)