Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beloglavi sup
  • 14.02.2023. 13:30

Pronađen zaboravljeni sup Darko - 15 godina su mislili da nije preživeo

Beloglavi sup Darko upao je u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007. Sledećeg dana, da ne bi maltretirali pticu neuslovnim smeštajem tim Fondacije brzo je reagovao i markirao i pustio Darka. Od tada ga niko više nije video.

Foto: Facebook/Fondacija za zaštitu ptica grabljivica
  • 319
  • 109
  • 0

Nakon 15 godina, od kako je nestao, beloglavi sup Darko je pronađen, iako je postojalo uverenje da nije preživeo.

"Beloglavi sup Darko upao je u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007. U to vreme još nije bio izgrađen prihvatni centar za oporavak supova pa su ptice oporavljane u neuslovnim prostorima po štalama, garažama ili podrumima", objavili su članovi Fondacije za zaštitu ptica grabljivica na svom fejsbuk profilu.

Kako su pročitali metalni prsten?

Da ne bi maltretirali pticu neuslovnim smeštajem tim Fondacije brzo je reagovao i markirao i pustio Darka već 8. avgusta 2007. Od tada ga niko više nije video.

"To je prvi sup kome smo odredili pol i poslednji kome nismo stavili kolor prsten jer smo ih uveli u upotrebu tek od 2008. Krilna markica mu je davno otpala i ostao mu je samo metalni prsten koji je trajna markacija. Međutim, metalni prsten se teško može očitati, jedino ako ptica ponovo dođe u naše ruke bilo kao uginula ili uhvaćena", naveli su uz obrazloženja da je iz tog razloga ostao nevidljiv za nnjih sve ovo vreme.

Član Fondacije i profesionalni fotograf Saša Preradović krajem prošle godine izradio je studiju na fotografisanju supova, pa su analizom fotografija uspeli da sa njih pročitaju metalni prsten i identifikuju zaboravljenog supa.

Ova ptica grabljivica hrani se isključivo leševima srednjih i krupnih sisara, ali i lisica, pasa, zečeva i slično. Retko napada živi plen, samo ako se radi o bolesnoj i iznemogloj životinji.


Tagovi

Beloglavi sup Darko Pronađen Fondacija za zaštitu ptica grabljivica Metalni prsten Identifikacija prstena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...