Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice Srbije
  • 13.04.2021. 09:00

Pronađena nova vrsta ptice kod Niša - stepski vivak

Među brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao, rekao je mladi ornitolog Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  • 135
  • 13
  • 0

Nedavno je na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj pronađena nova vrsta ptice u Srbiji. Mladi ornitolog Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posmatrao je i snimio izuzetno retkog stepskog vivka (Vanellus gregarius) koji je tu zalutao tokom prolećne seobe.

"Među brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao, pa sam se latio fotoaparata i snimio je na zemlji i u letu. Mojoj sreći nije bilo kraja kada su mi kolege potvrdile da sam pronašao novu vrstu za faunu Srbije", ponosno kaže Slobodan Marković.

Još četiri nove vrste

Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju. Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki. Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji. Izuzetno retko se sreću u Evropi i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica.

Otkrivene nove vrste ptica u Srbiji: Azijski zlatni vivak i mali barski petlić

U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su po prvi put zabeležene u Srbiji. Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica poreklom iz Severne Amerike. U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića Bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske. Početkom oktobra 2020. javnost je obradovalo otkriće sibirske plavorepke (Tarsiger cyanurus) u Nacionalnom parku "Tara". Ova malena ptica pevačica gnezdi se na severu Evrope i Azije.


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Ptice Srbije Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Slobodan Marković Stepski vivak


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u