Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava
  • 04.11.2022. 15:00

Propada australijski rod pšenice - kako će se odraziti na tržište hrane?

Prinos pšenice je smanjen, a najveći deo će završiti kao stočna hrana. Da li će doći do poskupljenja hrane?

Foto: Facebook/Flood Watch Australia
  • 155
  • 11
  • 0

Poplave i obilne kiše su prepolovili australjski rod, a očekivao se rekordni prinos visokokvalitetne pšenice, prenosi Reuters.

Međutim, previše vlage je smanjilo žetvu ispod proseka u Australiji, koja je drugi najveći svetski dobavljač žitarica. Kada se ova situacija kombinuje sa sušom u Severnoj Americi i rusko-ukrajinskim sukobom koji snažno utiče na globalnu ponudu, velika je mogućnost da će doći do dodatnog rasta cene hrane.

Durum pšenica za stočnu hranu

Oko polovine useva iz istočnog žitorodnog područja, koje je poznato po vrhunskoj durum pšenici, biće preusmereno za stočnu hranu. Obim štete će se znati tek kada se voda povuče.

"Neki uzgajivači su pretrpeli potpuni gubitak, ali je još uvek rano za konačnu ocenu", rekao je uzgajivač žitarica iz južne Viktorije i predsednik udruženja GrainGrowers farmeri Bret Hosking. Naveo je da će narednih dve nedelje imati jasniju sliku.

Hiljade stanovnika u nekoliko gradova u unutrašnjosti, u najmnogoljudnijoj australjskoj državi Novi Južni Vels napustili su svoje domove tokom noći zbog upozorenja na poplave koje se očekuju danas.

Reke su nabujale i izašle iz korita pa se približile rekordnim nivoima poplava.

Poskupljenje hrane

Pod vodom su veliki delovi poljoprivrednog zemljišta u toj državi, ali i Kvinslendu kao i Viktoriji. Štete su nanete površinama pod pšenicom i drugim usevima, uključujući krompir, a odložena je setva sirka.

Najveće štete za sada trpi pšenica jer je bila u fazi pred žetvu. Kao posledica, smanjiće se ponuda poljoprivrednih namirnica i proizvoda. Zbog ove vremenske nepogode, oštećeni su putevi i druga infrastruktura koja se koristi za transport žitarica domaćim korisnicima i lukama širom zemlje.

Zbog zabrinutosti za globalno snabdevanje očekuje se rast cena hrane. Tome dodatno doprinose niske zalihe žitarica koje su rezultat smanjene isporuke iz Ukrajine i slabe žetve velikih proizvođača. To povećava rizik od gladi u nekim od najsiromašnijih zemalja sveta. 


Tagovi

Prinos žitarica Poplave Australija Poskupljenje Prinos pšenice Cena hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.