• Poljoprivredna mehanizacija
  • 11.04.2019. 14:00

Prošle godine uvezeno manje polovnih traktora, a svaki treći je subvencionisan

Prošle godine uvezeno je 1.219 novih traktora što je u poređenju sa 2017. godinom manje za 1.183. Pad je zabeležen i kod uvoza polovnih trakora, dok je njihova prosečna starost 22 godine.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.591
  • 178
  • 0

Pad uvoza polovnih traktora obeležila je 2018. godinu, dok je prosečna starost traktora 22 godine, a kombajna 19 godina, podaci su Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije u Srbiji. 

Prošle godine uvezeno je 1.219 novih traktora i 939 starih. Posmatrajući period od osam godina unazad, najviše je traktora uvezeno 2017. godine, i to 2.402, a polovnih 1.219, a najmanje tokom 2013. godine kada su poljoprivrednici obnovili svoj vozni park sa 1.136 novih traktora u Srbiji.  

Samo prošle godine u Srbiju je uvezeno mehanizacije u vrednosti 135 miliona evra.

Najviše traktora je uvezeno iz Amerike i EU

U toku prošle godine najviše traktora je uvezeno iz Amerike i Evropske unije, potom iz Belorusije,Turske, Kine i Japana.  

Kada je reč o kombajnima, brojke pokazuju da je prošle godine uvezeno 88 novih mašina, a starih 364. Najviše novih kombajna uvezeno je 2012. i to 112, a najmanje 2010. godine - 50. Što se tiče polovnih mašina, najviše se trgovalo 2013, kada je u Srbiju uvezeno 847. 

U Srbiji je prema podacima Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije svaki treći traktor, svaka četvrta priključna mašina na određeni način subvencionisana u 2018. godini. 

Neće biti preregistracije: Stare tablice na traktorima i dalje važe

Uvoz mašina u direktnoj vezi sa platežnom moći kupaca

Marko Stojanović sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije kaže za "Agroklub" da je uvoz mašina u direktnoj vezi sa ekonomskom odnosno platežnom moći kupaca ili ti gazdinstava.

"Manja gazdinstva se još uvek teško odlučuju da se zaduže kod banaka i ako su krediti povoljni (sa stanovišta kamata) a, po mišljenju farmera, nepovoljni sa gledišta uslova pod kojima se mogu zadužiti (kolateral, visina učešća, rokovi otplate…)! Svako zna šta bi želeo da kupi ali se opredeljuju za nabavku mašina kod onih prodavaca koji im ponude zamenu staro za novo i koji su spremni da ih kreditiraju, makar i na kraći rok (jedna do dve godine)", kaže Stojanović. 

Po njegovim rečima biraju se pogonske mašine sa motorima koji su sa lošijom emisijom izduvnih gasova (TIR2 ili TIR3A) jer su cenovno povoljnije. "To će se pre ili posle odraziti na problem izvoza poljoprivrednih proizvoda u zemlje koje imaju strožije standarde kontrole kvaliteta proizvoda", napominje Marko. 

Manja gazdinstva se još uvek teško odlučuju da se zaduže kod banaka (Foto: Verica Matić)

Nekontrolisan uvoz pogonske mašine starije od 10 godina

I dalje se kako je rekao nekontrolisano uvoze pogonske mašine čija je prosečna starost više od deset godina. "Postajemo groblje starih mašina sa zapada Evrope - slično kao što je bilo sa automobilima! Sa druge strane postoji problem kako rešiti prodaju polovnih mašina starosti 10 godina i više, koje su svojevremeno prodate u Srbiji a sada su u ponudi trgovaca koji su ih preuzeli po sistemu zamene za nove mašine!? 

Marko objašnjava da je svaki vid subvencionisanja troškova nabavke mehanizacije dobrodošao. Pa tako i kroz IPARD podsticaje. Ipak podseća da su kriterijumi za većinu kupaca još uvek strogi (pitanje zaštite čovekove okoline, dobrobiti životinja, kriterijumi za utvrđivanje referentnih cena…). Kao i pitanje zaštite prodavaca u slučaju odustajanja kupaca od porudžbine u trenutku kada dobiju pozitivno rešenje od Uprave za agrarna plaćanja, odnosno Ministarstva poljoprivrede.

"Kriterijumi za nabavku traktora po pitanju emisije izduvnih gasova na neki način opredeljuju kupce za brendove koji nude takvu mehanizaciju - uglavnom su to renomirani svetski brendovi, poznati na našem tržištu! To će sigurno doprineti poboljšanju starosne strukture traktora ali na žalost samo u definisanoj kategoriji - do 100 kw," zaključuje naš sagovornik. 

Na pitanja u vezi sa brojem registrovanih novih i polovnih traktora, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore u Ministarstvu unutrašnjih posova, iako smo  ih uputili pre više od dve nedelje. 

Novac za nabavku traktora i mehanizacije direktno u ruke 

Podsećamo da su sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj legla na račun prvih devet IPARD korisnika u Srbiji. Novac će biti namenjen za nabavku traktora i mehanizacije, ali i za prerađivačke i skladišne kapacitete.

Uplaćen novac za prvih devet IPARD korisnika u Srbiji

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je početkom godine, da će u 2019. godini biti raspisano sedam konkursa za sredstva iz IPARD programa i da će srpski poljoprivrednici i poljoprivrednice prvi put dobiti evropski novac direktno u ruke. 


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Uvoz traktora Uvoz kombajna Tržište Traktori Marko Stojanović


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.