Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 24.02.2022. 09:00

Protest: Ministar danas sa Šapčanima, Banaćani razgovarali sa premijerkom

Obećana je isplata zaostalih subvencija do 10. marta, to je za sada jedino sigurno, a na ostalim zahtevima, rečeno je, radiće se i tražiti rešenje, kaže predsednik Saveza udurženja poljoprivrendika Banata Dragan Kleut.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 2.087
  • 1.020
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastaće se danas sa predstavnicima Inicijative selo-grad i razgovarati sa poljoprivrednicima o mogućim rešenjima za iznete zahteve na temu pripreme za predstojeću setvu, između ostalog i nabavke đubriva, preneteo je u saopštenju ministarstva poljoprivrede.

Podsetimo, u nedelju su na protest izašli poljoprivrednici Mačve, Pocerine i Srema, a pošto se ministar Nedimović tada nije odazvao pozivu, najavili su protestnu vožnju za danas (24.2).

Usvojen samo jedan zahtev

S druge strane, predstavnici više poljoprivrednih udruženja iz Vojvodine odazvali su se pozivu Vlade Srbije i pregovarali o svojim zahtevima, zbog kojih su pokrenuli proteste. Njih je u Vladi Srbije primila premijerka Ana Brnabić u prisustvu ministra finansija Siniše Malog i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kao i članova premijerkinog kabineta, piše Danas.

Zvali smo vas na razgovor, ali se niste javili - Ministarstvo poljoprivrednicima?

Kako ističu predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, pokazano je interesovanje predstavnika države za njihove probleme ali je od svih zahteva poljoprivrednika usvojen samo jedan, a to je isplata zaostalih subvencija

"Nama je potrebno sistemsko rešenje za probleme u poljoprivredi koji su se nagomilali u poslednjih deset godina, i koje ne mogu da reše jednokratne pomoći koje su pominjane. Obećana je isplata zaostalih subvencija do 10. marta, to je za sada jedino sigurno, a na ostalim zahtevima, rečeno je, radiće se i tražiti rešenje. Ukidanje akciza na gorivo i povećanje subvencija kažu da nije moguće, trebalo bi čekati rebalans budžeta na jesen a nama je sve posle aprila kasno", kaže za ovaj medij predsednik Saveza udurženja poljoprivrendika Banata Dragan Kleut.

Ipak, nastavak protesta

Predstavnik Banatskih ratara Slavko Vukov kaže da im je rečeno da u okviru zakonskih rešenja možda postoji mogućnost rebalansa agrarnog budžeta i preraspodele sredstava za visinu subvencija po hekatru ali da o tome tek treba da se nađe rešenje.

Kako se saznaje, pregovori poljoprivrednika u kabinetu premijerke Srbije nastaviće se u petak, 25. februara.

To, ipak, nije odložilo za danas (24.2) najavljeni protest poljoprivrednika u više gradova Srbije. Srpski poljoprivrednici održaće zajedničke protestne vožnje, u trajanju od sat vremena, u Šapcu, Zrenjaninu, Srbobranu, Žitištu, Rači, Dolovu, Itebeju, Blacu i Roćevićima.


Tagovi

Protest Dragan Kleut Subvencije Razgovori Ana Brnabić Branislav Nedimović Akcize za gorivo Đubrivo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.