Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 01.09.2020. 15:00
  • Njemačka

Protest na nemačkim ulicama: Nepravedna raspodela sredstava iz ZPP-a?

Udruženja smatraju da je raspodela sredstava iz Zajedničke poljoprivredne politike zastarela, pa je potrebno u većoj meri orijentisati se prema Zelenom planu Evropske komisije.

Foto: Facebook/ Wir haben agrarindustrie satt
  • 99
  • 4
  • 0

Evropske grupe civilnog društva, besne zbog decenija masovne industrijalizacije poljoprivrede, okupile su se u nedelju 30. avgusta u nemačkom gradu Koblenzu, gde je 12 ministara poljoprivrede i ribarstva Evropske unije započelo dvodnevne neformalne razgovore.

Savez od 400 društava, koji su u Nemačkoj poznati po sloganima "Dosta nam je agroindustrije" i "Dobra hrana, dobra proizvodnja, Evropa", zatražio je radikalne promene Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), piše dw.

Bolja raspodela poljoprivrednog proračuna EU

Udruženja smatraju da je raspodela sredstava iz ZPP-a zastarela pa je potrebno u većoj meri orijentisati se prema Zelenom planu Evropske komisije.

"Zeleni plan je postavio smer koji post-Zajednička poljoprivredna politika mora da prati. Ministri moraju da obezbede održivost suvereniteta hrane za buduće generacije i da ponovo izgrade ekosistem, plodno zemljište i otpornost ruralnog života", poručili su.

Rasprava o ZPP-u i eko proizvodnji čekaće jesen

Trenutna evropska politika jeftinog i neodrživog uvoza degradira zemlju u državama u razvoju, a Nemačka, koja trenutno predsedava Većem Evropske unije ima neizmernu odgovornost da usaglasi ZPP sa klimatskim ciljevima i onima za očuvanje bioraznovrsnosti.

ZPP ide u koristi velikim gazdinstvima

Takođe, savez upozorava da trenutna raspodela sredstava ZPP pogoduje velikim zemljoposednicima u čijem je vlasništvu sve više zemlje i proizvodnje, dok sa druge strane mala gazdinstva propadaju.

Između 2005. i 2016. godine na području Evropske unije četiri miliona poljoprivrednih gazdinstava bilo je prisiljeno da zaustave proizvodnju zbog ekonomskih pritisaka.  

Mala poljoprivredna gazdinstva nestaju zbog velikih firmi

Policija je saopštila da je 350 ljudi, od kojih su neki bili na traktorima i u kostimima životinja, krenulo prema mestu dešavanja, ka obali reke, dok se protestu odazvalo njih ukupno 1.300. 


Tagovi

ZPP Proračun Mala gazdinstva Reforma Raspodela


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.