Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 21.08.2020. 07:30

Rasprava o ZPP-u i eko proizvodnji čekaće jesen

Nakon što je Nemačka prvog jula preuzela kormilo predsedavanja EU, ministarka poljoprivrede Julija Klukner postavila je poljoprivredne prehrambene prioritete, ističući pregovore o ZPP-u kao ključni fokus kako bi ruralna područja bila spremna za budućnost.

Foto: JumpStory
  • 68
  • 3
  • 0

Rasprava o glavnom programu Evropske unije za subvencije u poljoprivredi bila je zanemarena poslednjih nekoliko meseci što zbog korona krize što zbog nesuglasica koje su nastale između Komisije i Parlamenta oko strategije Od njive do trpeze (F2F).

Međutim, prošli mesec, 27 čelnika konačno je uspelo da se dogovori o sledećem sedmogodišnjem proračunu EU, u kom će za ZPP biti izdvojeno 336,4 milijarde evra, što je otprilike 46 milijardi evra manje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje.

Doneta odluka omogući će Evropskom parlamentu i Veću da započnu pregovore i na kraju postignu dogovor o tri zakona koja čine zakonodavni okvir programa. Takođe, zastupnici treba još da se dogovore oko svog pregovaračkog stava, a konačno glasanje očekuje se u drugoj polovini oktobra. 

Stalne nesuglasice unutar EU

Međutim, iako još nije tačno sve definirano, zastupnici u Parlamentarnom odboru za poljoprivredu (COMAGRI) već su se sukobili sa kolegama u Odboru za životnu sredinu (ENVI) o odredbama koje se odnose na klimatske ciljeve u sektoru poljoprivrede.

ENVI koordinatori žele da plenarne izmene i dopune ZPP-a dogovore političke grupe bez obzira u kom su odboru, a takav bi potez oslabio uticaj COMAGRI-a, koji ima primarnu nadležnost nad datotekom ZPP-a, navodi Euractiv.

ZPP u problemu: Odbor za životnu sredinu se povlači nakon 2020. godine?

Takođe, Parlament i Veće još uvek vode bitku protiv Komisije. Podsećamo, Zajednička poljoprivredna politika bila je tema nedavno održanog sastanka te je dogovoren privremeni plan kojim će se omogućiti da subvencije za poljoprivredu traju dve godine, čak i ako ne bude postojao sporazum o ZPP-u nakon 2020. 

Međutim, Komisiji, izvršnoj upravi EU taj se plan nikako ne sviđa jer smatraju kako će nastati jaz između trenutnog programa i onog sledećeg i se zalažu za jednogodišnje subvencionisanje.

"Komisija nam jako otežava odlučivanje", rekao je tada jedan diplomatski izvor za Euractiv i dodao da stručnjaci odbijaju da pruže Parlamentu i ministrima EU tehničku podršku kako bi se moglo proceniti šta bi dvogodišnje razdoblje uključivalo u praksi.

"Nastavili smo jednostavno bez njih", poručio je.

Prioriteti nemačkog predsedavanja

Nakon što je Nemačka prvog jula preuzela kormilo predsedavanja EU, ministrka poljoprivrede Julija Klukner postavila je poljoprivredne prehrambene prioritete, ističući pregovore o ZPP-u kao ključni fokus kako bi ruralna područja bila spremna za budućnost.

Poljoprivrednici na sigurnom: ZPP se nakon 2020. odlaže za još dve godine

Klukner je takođe iznela i ideju o jačem povezivanju direktnih plaćanja sa merama zaštite životne sredine, a naglasila je i kako dobrobit životinja treba da bude među glavnim prioritetima. Naglasila je i važnost digitalizacije poljoprivrede, rekavši kako je to ključno ako želimo da imamo ekonomski isplativu, ali i održivu poljoprivredu.

Odlaganje regulisanja ekološke proizvodnje?

Od prvog januara 2021. trebalo bi da se prerade postojeće liste u vezi sa ekološkom proizvodnjom, ali zakonodavci i brojne kampanje zalažu se za jednogodišnje odlaganje tvrdeći da bi se samo tako obezbedio nesmetan prelaz i omogućilo kontrolnim telima da se što bolje pripreme. 

Zatražena odgoda nove uredbe za eko proizvodnju, ipak će to biti 2022.?

Portparol EU je izjavio kako još nije doneta odluka u vezi sa odlaganjem i da rasprava još uvek traje, a konačnu presudu doneće tokom jeseni. Naglasio je i kako će se novi akcijski plan za ekološku proizvodnju sprovoditi tokom 2020. godine i da će nadležna tela proučiti način kako ova proizvodnja može da pomogne u održivom lancu snabdevanja hranom. 


Tagovi

ZPP Evropska unija Proračun Komisija Veće Parlament COMAGRI ENVI Ekološka proizvodnja Nemačko predsedavanje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.